Katalin Novak, prima femeie care devine președinte al Ungariei. În discursul de acceptare, a spus că invadarea Ucrainei e inacceptabilă

11 martie 2022  |  09:10  |  👁 508 Vizualizari


Katalin Novak, o politiciană în vârstă de 44 de ani apropiată de premierul Viktor Orban, a fost aleasă joi de Parlamentul de la Budapesta în funcția de președinte, cu un mandat de cinci ani. Este o premieră în istoria țării. Ea îşi va prelua funcția – preponderent protocolară – la 10 mai.

Katalin Novak, fost ministru al tineretului și familiei, a primit 137 de voturi favorabile din cele 188 exprimate (dintr-un număr total de 199 de deputaţi), în timp ce candidatul opoziţiei, economistul Peter Rona, a întrunit 51 de voturi.

În primul ei discurs în calitate de preşedinte ales, Katalin Novak a promis să fie „un bun şef de stat, care va apere familia ca fundament al suveranităţii”. Totodată, ea a calificat drept „inacceptabilă” invazia rusă în Ucraina, relatează Agerpres.

Alegerea lui Katalin Novak nu este o supriză. Ea a fost favorita scrutinului, în condițiile în care partidul lui Orban, FIDESZ, are o majoritate confortabilă în Parlament.

Alegerea sa vine cu mai puțin de o lună înainte de alegerile parlamentare din Ungaria, ale căror rezultate ar putea fi foarte strânse, după ce șase partide din opoziție au format, în premieră, o alianță, în speranța că vor învinge partidul lui Orban, notează Mediafax.

Katalin Novak este mamă a trei copii și a fost vicepreşedinte al FIDESZ. Are studii economice, de drept şi administraţie publică, în Ungaria şi Franţa. A trăit în SUA, Franţa şi Germania şi vorbeşte engleza, franceza, germana şi spaniola.

Președintele în exercițiu al țării, Janos Ader, se apropie de încheierea celui de-al doilea mandat. Janos Ader, politician de carieră, a reprezentat un sprijin solid pentru Viktor Orban, cu mici excepţii, ocazionale, legate de unele dintre reformele controversate introduse de guvernul condus de acesta.

SURSA-DIGI24https://www.digi24.ro/stiri/externe/katalin-novak-prima-femeie-care-devine-presedinte-al-ungariei-in-discursul-de-acceptare-a-spus-ca-invadarea-ucrainei-e-inacceptabila-1867611

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.