Izolarea în case pe vreme de pandemie conduce la creșterea natalității? Ce spun specialiștii

13 aprilie 2020  |  08:03  |  👁 454 Vizualizari


Odată cu măsurile de izolare luate în întreaga lume pentru a limita răspândirea pandemiei de coronavirus, multe cupluri se trezesc că stau sub același acoperiș mai mult decât oricând și mai aproape ca niciodată.

O ocazie care nu i-a scăpat președintelui Ucrainei, Volodimir Zelenski, fost actor de comedie, care, atunci când și-a rugat concetățenii să stea acasă, le-a spus să profite de intimitatea forțată ca să contribuie la salvarea demografiei în scădere a țării.

Ideea că lumea ar putea asista peste nouă luni la un „baby boom”, adică la o creștere bruscă a natalității, nu este chiar lipsită de sens. Se întâmplă adesea după dezastre, în special dacă oamenilor li se cere să stea la adăpost. Vremea extremă este cel mai bun exemplu: creșteri ale natalității au fost constatate după uraganul Sandy (2013), după furtunile din statul New York din 2015, după uraganele Harvey, Irma și Maria din 2017.

Însă după alte catastrofe – cum ar fi foametea, cutremurele, tsunami – ratele natalității tind totuși să scadă după nouă luni. Interesant este că își revin la scurt timp după aceea. Epidemiile par să aibă același efect. După epidemia de SARS din 2002-2003, s-a constatat o scădere a natalității după nouă luni în Hong Kong, dar apoi, în următorii doi ani, curba natalității a cunoscut o ascensiune pronunțată. La fel, epidemia de Ebola din 2016 a fost urmată de o creștere a natalității în rândul națiunilor din Africa de Vest la un interval de circa 18 luni, scrie The Economist, citat de Digi24.ro.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.