Istoria Comunismului in Romania devine disciplina obligatorie pentru liceu, potrivit proiectului Legii invatamantului

10 martie 2023  |  07:33  |  👁 97 Vizualizari


Propunerea, făcută în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru promovarea Politicilor Memoriei, Combaterea Antisemitismului și a Xenofobiei, în vederea introducerii “Istoriei Comunismului în România” ca disciplină obligatorie pentru liceu, a fost cuprinsă în proiectul Legii învățământului preuniversitar „România Educată”.

Am lansat această inițiativă în cadrul Forumului Educației la Iași 2022, atunci când am subliniat faptul că generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei.

Și atunci, și acum, m-am bucurat de sprijinul Ministerului Educației, motiv pentru care mulțumesc public ministrului Ligia Deca pentru că a acceptat această propunere ce promovează adevărul istoric și lecțiile trecutului. De asemenea, propunerea este susținută de către Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, care va avea un rol instrumental în armonizarea materiei în programa școlară.

Potrivit proiectului de lege, programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Comunismului în România” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții precum Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).

Printr-o ofertă educațională flexibilă și ancorată în realitate, este important să pregătim nu doar oameni pentru piața muncii ci buni cetățeni într-o democrație puternică.

După trei decenii de la prăbușirea comunismului, generațiile de mâine trebuie educate în spiritul democrației, valorilor libertății și combaterii formelor de falsificare a istoriei. Avem această datorie în fața unui context social în care mesajele de ură și propaganda negaționistă nasc nostalgii față de regimul comunist criminal și ilegitim. Viitorii cetățeni și lideri trebuie să dobândească o formă de reziliență solidă, iar discipline ca aceasta, precum și „Istoria Evreilor. Holocaustul” vor crea conștiința civică necesară pentru a respinge prejudecățile istorice, propaganda distorsiunilor false, germenii discriminării și nostalgiile regimurilor totalitare.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.