Invitaţie la muzeu

Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova vă invită pe data de 22 februarie 2018, la ora 12.00, la vernisajul expoziţiei de caricatură “Satiră, erudiţie şi subtilitate. Caricaturistul Nicolae Petrescu-Găină (1871-1931)”.
Artistul Nicolae Petrescu-Găină este potrivit organizatorilor expoziţiei, puţin cunoscut de specialişti şi aproape deloc de publicul contemporan. El este o personalitate a artei plastice româneşti care trebuie să fie readusă în atenţie şi repusă pe locul care i se cuvine. Opera sa este alcătuită din caricaturile unor oameni politici ai vremii, scriitori, pictori, sculptori, în general intelectuali care au trăit la Bucureşti în ultimii ani ai secolului al XIX-lea şi primele trei decenii ale secolului al XX-lea. Desenator şi caricaturist prin vocaţie, acesta a ştiut să surprindă chipuri şi suflete cu o uşoară ironie, ca o înţepătură fină. Aduse în premieră în faţa publicului prahovean şi aflate în patrimoniul Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Prahova, cele 30 de caricaturi semnate de Nicolae Petrescu-Găină fac parte din “Albumul meu” editat în anul 1913. Ele au fost achiziţionate în anul 1965 graţie profesorului Nicolae Simache, fondatorul muzeelor prahovene.
“Pentru semnificaţia artei sale, pentru valoarea ei documentară şi memorială, ca şi pentru rolul ce l-a jucat în epocă şi pentru plăcerea pe care a oferit-o şi ne-o oferă şi astăzi, ne-am asumat demersul de a recupera şi readuce în faţa publicului actual opera lui Nicolae Petrescu-Găină. Alături de noi, pentru prezentarea operei acestuia, va fi şi cunoscutul artist şi istoric al benzii desenate, Dodo Niţă”.

 

 

Related posts

Leave a Comment

17 − ten =