Interviu cu Silvia Constantin, directoarea Liceului Tehnologic din Băicoi, Prahova: „Noi, profesorii, să punem în valoare talentul și să cultivăm o abordare creativă și proactivă în școală, pentru că, indiferent dacă are loc fizic sau online, educația nu-și pierde sensul sau scopul”

21 ianuarie 2022  |  07:45  |  👁 200 Vizualizari


În urma unei alerte înscrise pe HartaEdu Liceul Tehnologic „Constantin Cantacuzino”, Băicoi, jud. Prahova, împreună cu structurile asociate, a primit nu doar un catalog digital, ci acces la întreaga platformă de management educațional Adservio.

Directoarea Silvia Constantin spune că „cel mai dificil a fost să adaptăm procesul instructiv – educativ la acest context pandemic impredictibil. Cu toții am fost bulversați: profesorii nu aveau dezvoltate competențe digitale la nivelul care se impunea, elevii nu aveau instrumentele digitale sau resursele necesare unui învățământ online. Pentru menținerea legăturii cu familia se impunea asigurarea transparenței și informării directe și constante cu privire la monitorizarea frecvenței și notării ritmice. Catalogul digital era soluția.”

În decembrie 2021, 45 de copii din Băicoi primeau în dar de Crăciun un autobuz școlar, ca transportul să nu mai fie o problemă pentru familiile lor. Din ianuarie 2022, peste 1000 de elevi trimit teme, colaborează și își monitorizează situația școlară cu ajutorul unei platforme digitale.

Silvia Constantin știe ce își dorește pentru elevii și echipa ei. Este directoarea Liceul Tehnologic „Constantin Cantacuzino” și a celor 3 școli structuri adiacente.

Cum reușește să coordoneze eficient activitatea celor peste 1000 de elevi și 75 de profesori ?

A avea o cultură organizațională puternică este la fel de important pentru școli ca pentru mediul de business. „Cultura este modul în care organizațiile „fac lucrurile” sau „suntem ceea ce facem în mod repetat”, citează din literatura de specialitate doamna directoare.

Într-o societate a cunoaşterii, competitivă şi dinamică, viziunea școlii pe care o reprezintă este de a susţine o educaţie în schimbare, orientată spre valori democratice şi umaniste. Astfel, fiecare copil, tânăr şi cadru didactic are șansa să atingă propria excelenţă într-un mediu stimulativ, pentru a deveni un cetăţean european activ.

Identitatea Liceului Tehnologic „Constantin Cantacuzino” Băicoi s-a cristalizat în jurul următoarelor valori: dezvoltarea elevilor, integritate, colaborare, onestitate, rigurozitate și seriozitate. Acestea vor avea drept consecință împlinirea profesională și o deschidere manifestată în diverse domenii. „Implicarea profesorilor în programul național „Școala După Școală” al cărui scop este prevenirea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii, creșterea performanțelor școlare, învățarea remedială sunt exemple prin care valorile ce ne definesc sunt „trăite”.

”Instituția și-a ales ca misiune să educe elevii în spiritul respectării drepturilor omului și libertății fundamentale a acestuia, al demnității și toleranței, al schimbului liber de opinii, prin implicarea în activități de voluntariat sau parteneriate cu diverse instituții sau O.N.G –uri.

„Fiecare acțiune sau activitatea desfășurată ne conduce tot mai aproape de realizarea acestei misiuni”, spune doamna Constantin.

Gestionarea provocărilor

„Anul școlar 2020 – 2021 a fost o provocare de la început până la final și continuă și în acest an școlar.

Cel mai dificil a fost să adaptăm procesul instructiv – educativ la acest context pandemic impredictibil. Cu toții am fost bulversați: profesorii nu aveau dezvoltate competențe digitale la nivelul care se impunea, elevii nu aveau instrumentele digitale sau resursele necesare unui învățământ online. Treptat, am participat la cursuri de perfecționare în cadrul cărora am reușit să învățăm cum să folosim diverse aplicații sau platforme de învățare, iar cu sprijinul autorităților locale am obținut fonduri pentru achiziționarea de echipamente IT necesare asigurării unui act educațional de calitate în online.

O altă provocare a constat în menținerea legăturii cu familia. Se impunea asigurarea transparenței și informării directe și constante cu privire la monitorizarea frecvenței și notării ritmice. Catalogul digital era soluția.”

În urma unei alerte înscrise pe HartaEdu, liceul, împreună cu structurile asociate, a primit nu doar un catalog digital, ci acces la întreaga platformă de management educațional Adservio.

„Ne-am dat seama de motivația lor din prima interacțiune cu echipa școlii. Am apreciat dorința lor de a învăța să folosească un instrument nou, pentru a le oferi elevilor un context de învățare adaptat unui stil de învățare digital. Ne-a plăcut faptul că nu se mulțumesc cu puțin și că sunt determinați să fie din ce în ce mai buni. Decizia a fost clară, iar astfel, liceul a primit o sponsorizare în cadrul proiectului de educație digitală pentru școlile din medii vulnerabile, finanțat cu sprijinul partenerului nostru Școala de bani – BCR.”, spune Anamaria Boghean, Business Communications Officer la Adservio.

interviu integral aici: https://www.edupedu.ro/noi-profesorii-sa-punem-in-valoare-talentul-si-sa-cultivam-o-abordare-creativa-si-proactiva-in-scoala-pentru-ca-indiferent-daca-are-loc-fizic-sau-online-educatia-nu-si-pierde-sensul-sau-scopul/

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.