Interviu cu Bogdan Toader, preşedintele Consiliului Județean Prahova. Ce a fost în 2018 şi ce va fi în 2019

– Am vrea să știm care este bilanțul activității la Consiliul Județean Prahova.
– Bogdan Toader: 2018 a fost anul investițiilor în domeniul sanitar, dar și un an premergător marilor investiții care vor fi realizate cu ajutorul fondurilor europene. Sunt mulțumit de modernizările pe care am reușit să le facem anul trecut la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, pentru că atât pacienții, cât și personalul medical au – în mare măsură, pentru că proiectul de modernizare va continua și în anul 2019 – condiții mult superioare celor pe care le aveau în urmă cu doi ani. Este o investiție la care am ținut foarte mult și mă bucur că ne apropiem de finalizarea lucrărilor de modernizare a spitalului, finalizare care este preconizată a avea loc până în vara acestui an.
În prezent, avem deja în precontractare, la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice, un număr de patru proiecte importante, două dintre acestea vizând infrastructura sanitară, iar celelalte două – infrastructura rutieră. Pentru a ajunge, însă, la acest stadiu, trebuie să mă întorc la anul trecut, anul 2018, în care echipele care au lucrat din greu la proiectele care au fost depuse pentru finanțare europeană au lucrat zi și – nu exagerez – noapte pentru ca județul Prahova să beneficieze de fonduri europene nerambursabile în vederea realizării unor obiective de interes pentru locuitorii județului.
Anul 2018 a fost un an bun și pentru sectorul educațional, pentru că am avut parte și de o premieră – organizarea primei Gale de Excelență a Învățământului Prahovean – prin intermediul căreia am reușit, atât cât am putut din bugetul propriu, să răsplătim olimpicii și pe profesorii lor îndrumători, alocând fonduri pentru aceștia.
De asemenea, pot să spun că, prin parteneriatele pe care le-am încheiat cu localitățile județului, o sumă considerabilă a fost alocată pentru susținerea unor investiții locale, acolo unde primăriile au avut nevoie de sprijin financiar. Toate acestea făcând abstracție de apartenența politică a edililor localităților și ținând cont de necesitățile fiecărei comune sau ale fiecărui oraș aflat în parteneriat cu Consiliul Județean Prahova.
Nu în ultimul rând, a continuat programul județean de covoare asfaltice pentru drumurile județene pe care le are în administrare autoritatea județeană.
– Ce investiții majore a realizat CJ Prahova din bugetul propriu, în anul 2018?
– Bogdan Toader: Așa cum am precizat anterior, investițiile majore realizate din bugetul propriu de către Consiliul Județean Prahova au vizat – în principal – modernizarea infrastructurii sanitare și a infrastructurii rutiere. Consiliului Judeţean Prahova a demarat încă de la sfârșitul anului 2017 lucrări ample de modernizare și reabilitare la Spitalul Județean de Urgență Ploiești. Început cu modernizarea secției de Cardiologie, programul de îmbunătăţire a infrastructurii spitaliceşti a continuat, mai apoi, cu secţiile Interne, Ortopedie, Neurologie și Chirurgie Vasculară, Secția Chirurgie 1 si Plastica. Trebuie specificat că spre finalul anului trecut, cea mai mare unitate spitalicească din județul Prahova, căreia îi trec pragul lunar circa 4000 de pacienți, a beneficiat și de dotarea – printr-un program național derulat de Ministerul Sănătății – cu primul RMN propriu al unității sanitare care deservește atât locuitorii județului Prahova, cât și pacienții care ajung la Spitalul Județean de Urgență Ploiești după ce au fost victime ale unor accidente rutiere.
Zona de infrastructură rutieră este, de asemenea, importantă pentru locuitorii județului Prahova, pentru că fiecare dintre noi avem nevoie de drumuri fără gropi, fără denivelări și pe care să nu avem parte de probleme din cauza stării fizice a acestora. Peste 70 de kilometri de drumuri, din mai multe zone ale județului – unele dintre acestea afectate de alunecările de teren, care nu pot fi evitate -, au intrat în programul de refacere a covoarelor asfaltice. Aici pot să dau câteva exemple, cum ar fi DJ 250 (Bucov – Boldești Scăeni), DJ 231 (Gornet Cuib), DJ 102 E (Plopu), DJ 102 L (Posești-Starchiojd), DJ 102 I (Valea Doftanei), DJ 233 (Surani), DJ 146 (Tomșani), DJ101 P (Poiana Câmpina), DJ 101 T (Aluniș), DJ 216 A (Ștefești), DJ 101 T (Vărbilău), DJ 118 (Cosminele), DJ 100 D (Bănești-Urleta), DJ 100 B (Fulga), DJ 102 D (Boldești Grădiștea), DJ 102 H (Mizil-Satu Nou), DJ 101 A (Mănești – DN 72).
O altă investiție finanțată din bugetul Consiliului Județean Prahova, de interes major pentru cetățenii din zona de sud-est a județului, a fost finalizată în toamna anului 2018 la Balta Doamnei. Vorbesc aici despre Centrul pentru Situații de Urgență care acoperă localitățile Gorgota, Poienarii Burchii, Balta Doamnei, Olari, Râfov, Gherghița, Drăgănești. Accesul rapid de la Gherghița pe autostrada A3 București – Ploiești permite intervenţia rapidă în caz de accidente sau de incendii care ar putea să apară în apropierea autostrăzii.
Un proiect inedit, organizat în premieră de către Consiliul Județean Prahova, chiar în ultima lună a anului 2018, a fost Gala de Excelență a Învățământului Prahovean, în cadrul căreia au fost premiați peste 700 de elevi și profesori care au obținut rezultate frumoase la olimpiade sau la alte competiții școlare, din toate domeniile de activitate, inclusiv sportive. Trebuie să le mulțumesc aleșilor județeni pentru că au aprobat alocarea sumei de 300.000 de lei pentru a ne arăta recunoașterea meritelor acestor copii și ale profesorilor lor, sperând că anul viitor și în anii care vor urma vom avea posibilitatea să le oferim din ce în ce mai multă atenție acestor oameni frumoși și inteligenți.
– Care a fost bugetul pe anul 2018 al instituției și care au fost cheltuielile cu salariile personalului și cu investițiile?
– Bogdan Toader: În primul rând, trebuie menționat că bugetul de cheltuieli al Consiliului Județean Prahova, programat pentru anul 2018, a fost de aproximativ 656,66 milioane de lei, din care pentru secțiunea de funcționare au fost programați aproape 500 de milioane de lei, iar pentru secțiunea de dezvoltare – care cuprinde investițiile – a fost programată suma de 156,6 milioane de lei. Pe partea de funcționare, cheltuielile au ajuns la 453,9 milioane de lei, din care – ca să vă răspund la întrebarea privind cheltuileile cu salariile personalului – 21,3 milioane au reprezentat cheltuielile cu personalul aparatului propriu, incluzând în această valoare diurne și indemnizațiile consilierilor judeţeni. În privința secțiunii de dezvoltare, deși suma a fost cea pe care am menționat-o anterior, s-au realizat doar 65,79 milioane de lei, adică – în procente – 41,99%.
– Ce proiecte pe fonduri europene au fost depuse sau finalizate în 2018?
– Bogdan Toader: Mai întâi, țin să menționez că avem o echipă la Consiliul Județean Prahova care a depus eforturi pentru a fi gata în termen proiectele pentru care județul Prahova a solicitat finanțare din fonduri europene, mă refer aici în special la funcționarii Direcției Proiecte cu Finanțare Externă.
Consiliul Județean Prahova a depus 10 proiecte pe fonduri europene, dintre care opt pentru finanțare prin Programul Operațional Regional 2014-2020, celelalte două – prin Programul Operațional Capacitate Administrativă. În prezent este în implementare proiectul “Administrație publică eficientă, servicii de calitate la nivel local”, alte patru sunt în perioada de precontractare, aflându-se în prezent la Ministerul Dezvoltării Regionale. Cele patru proiecte despre care am vorbit și pentru care în scurt timp vom semna contractele de finanțare reprezintă două domenii – infrastructura sanitară și infrastructura rutieră. Primul dintre cele două proiecte aflate în precontractare, referitoare la infrastructura din domeniul sănătății, este cel privind extinderea, reabilitarea, modernizarea și recompartimentarea Unității de Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Ploiești, un proiect foarte amplu, care va schimba din temelii cea mai mare unitate de urgențe din județul Prahova, cofinanțarea Consiliului Județean Prahova ridicându-se, în acest caz, la circa 12 milioane de lei din totalul de 18,56 milioane de lei. Al doilea proiect pe Sănătate este pentru reabilitarea termică și creșterea eficienței energetice la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie din Ploiești, a cărui valoare totală este de circa 7 milioane de lei. Proiectele aflate în etapa de contractare pe infrastructura rutieră sunt cele privitoare la modernizarea DJ 720 și DJ 102K, 102D și 100C, primul care face legătura dintre Florești Prahova și limita cu județul Dâmbovița, iar celelalte trei drumuri județene – din zona centrală și de sud-est a județului.
– Cum au încheiat anul 2018 societățile care au ca unic acționar Consiliul Județean Prahova?
– Bogdan Toader: La această întrebare nu vă putem răspunde în momentul actual, pentru că încă nu s-a încheiat exercițiul financiar al anului 2018, însă, atunci când situațiile vor fi gata, vă vom putea oferi detalii și în această privință.
– Ce primării au primit susținere din partea Consiliului Județean Prahova?
– Bogdan Toader: În urma parteneriatelor încheiate cu aproape toate primăriile din judeţul Prahova, de-a lungul anului trecut, Consiliul Județean Prahova a alocat suma totală de 26,4 milioane de lei, din care s-au cheltuit circa 23 de milioane de lei. Investițiile finanțate prin parteneriate au vizat realizarea de lucrări de reparații la școli și la grădinițe, lucrări de infrastructură rutieră locală, iluminat public și alte investiții de interes local, cum ar fi rețele de gaze, apă sau canalizare. Numai pentru reparații și modernizări de drumuri, suma alocată a depășit 11,5 milioane de lei.
– Ce vă propuneți să realizați în 2019?
– Bogdan Toader: Principalele obiective pe care le avem pentru anul 2019 vizează infrastructura de sănătate, prin continuarea investițiilor la Spitalul Județean de Urgență Ploiești – atât din bugetul propriu, cât și din fonduri europene – și la Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, precum şi îmbunătăţirea infrastructurii rutiere. Anul acesta vom finaliza patru sensuri giratorii care vor ajuta la fluidizarea traficului rutier şi la scăderea numărului de accidente care apar în anumite zone ale judeţului: Floreşti, Păuleşti, Băneşti, Tătărani.
Ne propunem, de asemenea, dublarea programului de covoare asfaltice, însemnând refacerea a aproximativ 150 de kilometri de drumuri aflate în administrarea Consiliului Județean Prahova, adică aproximativ 14% din totalul rețelei rutiere.
Şi, bineînţeles, ne propunem demararea investițiilor în care Consiliul Județean Prahova este solicitant al fondurilor europene despre care v-am vorbit.

Sursa: Ziarul de Ploiești

Related posts

Leave a Comment

3 × 2 =