Ingrijorator! Ploiestiul se afla în zona cu cea mai mare prevalenta a diabetului zaharat din România

3 din 10 elevi ploieșteni de clasa a V-a prezintă risc de dezvoltare a  diabetului zaharat de tip 2

Joi, 1 noiembrie 2018, cu începere de la ora 11.00, în Sala de Protocol a Prefecturii Ploiești (Bd. Republicii, Nr. 2), vă invităm la conferința de presă organizată de Asociația Medicover și Primăria Ploiești.

În cadrul acestui eveniment, Asociația Medicover va comunica rezultate și informații aplicate despre prevalența riscului de diabet zaharat de tip 2 (DZ2) și a bolilor civilizației la copiii de clasa a V-a, ca urmare a primului an de activitate a Programului „înCerc”, lansat în septembrie 2017 în municipiul Ploiești. Municipiul Ploiești și județul Prahova se află în zona cu cea mai mare prevalență a diabetului zaharat din România, conform rezultatelor studiului PREDATORR.

Vor lua cuvântul: dl. George Istrate, Director General al Asociației Medicover, dl. Adrian Dobre, primar al municipiului Ploiești, dl. Oprea Nicolae Angelescu, inspector școlar al ISJ Prahova, dna. Prof. Univ. Dr. Maria Moța, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membră a Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc” și co-autor al studiului PREDATORR.

Va exista, de asemenea, posibilitatea realizării de interviuri cu familiile participante la Program.

Rezultate după primul an de activitate – prevalența DZ2 și bolile civilizației la copiii din Ploiești:

Ca urmare a evaluării gratuite și non-invazive a elevilor claselor a V-a (10-11 ani) din unitățile de ȋnvățământ care au aderat, până în prezent, la Programul „ȋnCerc”,în anul școlar 2017-2018, până la data de 30 iunie 2018:

Au fost evaluați 84% dintre copiii de clasa a V-a din Ploiești (1.343 copii din cei 1.598);
30,16% din cei 1.343 de copii evaluați au fost identificați cu risc de dezvoltare a diabetului zaharat de tip 2 (405 copii);
Printre elevii examinați s-au regăsit 186 (13,9%) supraponderali și respectiv 278 (20,7%) copii cu obezitate de diferite grade;
S-a constatat tensiune arterială crescută la momentul analizei la 353 (26,3%) dintre elevii evaluați;
Testul de capacitate fizică a fost demarat pentru 1.269 de elevi. S-a constatat capacitate fizică suficientă la 291 (22,9%) de elevi, slabă la 530 (42,1%) și foarte slabă la 129 (10,1%).

Comentarii speakeri:

„Diabetul și obezitatea merg mână-n mână. În lume s-a ajuns la o epidemie de diabet și vorbim inclusiv despre o epidemie de obezitate. În România, realitatea reflectă acest lucru – copiii supraponderali sau obezi de azi vor fi adulții supraponderali sau obezi de mâine. Previi un astfel de fenomen dacă poți interveni”, punctează dna. Prof. Univ. Dr. Maria Moța, medic primar diabet, nutriție și boli metabolice, membră a Consiliului Științific al Programului „ȋnCerc” și co-autor al studiului PREDATORR.

Dl. George Istrate, Director General al Asociației Medicover, completează, cu referire la acțiunile derulate în municipiul Ploiești în perioada 2017-2018: „Diabetul este una dintre marile provocări contemporane si necesită o atenție sporită. Vreau să le mulțumesc autorităților centrale și locale, specialiștilor implicați în Program și comunităților locale, familiilor din Ploiești, toți aceștia ajutându-ne să derulăm strategia noastră de prevenție și că, împreună, să reușim să creștem nivelul conștientizării acestui risc la nivel național”.

Drept urmare a derulării Programului „ȋnCerc” în municipiul Ploiești, Primăria își propune implementarea unor proiecte prin care elevii să conștientizeze importanța meselor sănătoase și a sportului pentru un stil de viață sănătos, despre care dl. primar Adrian Dobre va comenta mai multe la conferința de presă: „ Rezultatele obținute după un an de activitate în Ploiești confirmă necesitatea unui astfel de program în cadrul instituțiilor școlare. Pe viitor, ne propunem să venim în sprijinul copiilor, părinților, cadrelor didactice și al inițiatorilor acestui program, pentru a reduce numărul copiilor cu risc de dezvoltare a diabetului”, completează primarul municipiului Ploiești.

Programul „înCerc” a fost lansat în anul 2017 și este susținut de Medicover și Synevo România. Din septembrie 2018, Programul „înCerc” este în curs de implementare și în Municipiul Cluj-Napoca. Programul este sprijinit de Ministerul Educației Naționale și Ministerul Sănătății.

Related posts

Leave a Comment

4 × 4 =