Înfiinţarea fabricii de arme pe platforma Uzinei Mecanice Plopeni un câștig pentru Prahova

Ministerul Economiei şi producătorul italian de armament Beretta au semnat, luni, un protocol pentru înfiinţarea unei societăţi care ar putea produce o armă de asalt la uzina de la Plopeni. Producţia ar putea începe peste şase luni, iar, în primă fază, vor fi angajate 50 de persoane la Plopeni.

,,Este un proiect de interes naţional, strategic, astăzi se semnează un protocol între Beretta şi Uzina Plopeni. Ministerul Economiei, prin fabrica Plopeni oferă o armă de asalt ultramodernă, pe care o vom fabrica la Plopeni. Societatea nou înfiinţată va avea ca acţiuni 80% statul român prin Ministerul Economiei, respectiv fabrica de la Plopeni, iar 20% Beretta. În primă fază, 15% din armă va fi fabricată în România, iar pentru contractul de offset vom avea pentru fiecare armă un pistol de calibrul 9 mm. Ministerul oferă Armatei Române un produs care agreat şi pe piaţa internaţională”, a declarat, luni, ministrul Economiei, Niculae Bădălău.

La semnarea memorandumului a participat şi ministrul Apărării, Gabriel Leş, care a precizat că armata română a testat şi a fost mulţumită de armamentul care se va produce la Plopeni.

„Aceste arme au fost testate de forţele speciale ale Ministerului Apărării Naţionale. Au fost testate mai multe tipuri de arme, astfel încât să ne putem face o idee pentru ceea ce înseamnă viitoarea procedură de achiziţie pentru înlocuirea calibrelor pe care le avem în acest moment, cu calibrele NATO. Pentru acest an nu avem prevăzut buget pentru cumpărarea şi înlocuirea armei de asalt, dar în perspectiva celor 2%, pentru noi este foarte important să avem transfer tehnologic şi să avem producţie în România. Armata a fost mulţimită de aceste arme”, a declarat ministrul Apărării, Gabriel Leş.

Potrivit lui Bădălău, producţia ar putea începe peste 6 luni, iar în primă fază vor fi angajate 50 de persoane la fabrica de la Plopeni, urmând să se ajungă la un număr de 150 de noi angajaţi.

,,Avem vești foarte bune pentru una dintre cele mai importante fabrici de armament din județul nostru!

Anunțul privitor la revigorarea industriei de apărare din județul Prahova, făcut încă de la începutul acestui an de către domnul Niculae Badalau, ministrul Economiei, s-a concretizat, astăzi, prin semnarea memorandumului de înțelegere între reprezentanții Uzinei Mecanice Plopeni și ai renumitului producător italian de armament Beretta Holding.

Practic, în Plopeni, Prahova – locație aleasă de partenerul italian – industria de apărare românească va fabrica o nouă armă de asalt, de ultimă generaţie, la standarde NATO, în colaborare cu compania Beretta, începerea producţiei fiind preconizată în toamna acestui an. Producţia va fi valorificată atât pentru piaţa internă, cât şi pentru export, însă principalul beneficiar rămâne Armata Romană, obiectivul principal vizând repornirea industriei naţionale de apărare.

Este un moment important pentru acest sector al economiei prahovene, care a trecut prin multe perioade dificile de-a lungul timpului. Este vorba despre revigorarea industriei de armament prahovene, recunoscută pentru producția de armament și exporturile importante de dinainte de 1990.

Pe acesta cale, îi felicit pe toţi cei implicaţi în scopul atingerii acestui obiectiv, le urez succes şi am încredere că înfiinţarea fabricii de arme de ultimă generaţie pe platforma Uzinei Mecanice Plopeni va întări din punct de vedere economic judeţul nostru.” a spus Bogdan Toader, președintele Consiliului Județean Prahova.

Related posts

Leave a Comment

15 + 2 =