Începe marea testare anti-Covid a elevilor. De astăzi, copiii din toată țara trebuie să fie testaţi înainte de începerea orelor

6 decembrie 2021  |  06:49  |  👁 123 Vizualizari


De azi, copiii din întreaga ţară trebuie să fie testaţi înainte de începerea orelor. Numai că folosirea testelor pentru salivă la şcoală are încă multe necunoscute, atât pentru părinţi, cât şi pentru elevi.

Cele mai multe şcoli au decis ca elevii să se testeze acasă. Astfel că adultul care supraveghează procedura trebuie să se asigure că testul este folosit corect. Luni şi joi se vor testa elevii, la fel şi profesorii, învățătorii, dar și personalul nedidactic din școli.

Nu există o procedura standard pentru transmiterea rezultatelor. Unele școli cer doar rezultatele pozitive, în alte cazuri părintii au fost sfătuiți să treaca și data pe rezultat, pentru ca acesta să nu poată fi fotografiat de mai multe ori. Dacă rezultatul este pozitiv, părintele trebuie să anunţe şcoala şi medicul de familie, iar copilul să rămână acasă.

Cursurile unei clase se suspendă pentru 14 zile doar când există un rezultat pozitiv la un test PCR. Școlile nu pun la dispoziție astfel de teste, părintii sunt cei care suportă cheltuielile.

Raed Arafat, despre testele COVID pentru elevi: „Nu există posibilitatea contaminării”

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a afirmat, vineri seară, că testele pe bază de salivă distribuite în şcoli nu se pot contamina în momentul în care se compun chiturile de testare, mai ales dacă persoanele care le mânuiesc s-au spălat pe mâini.

Potrivit lui Arafat, testarea copiilor de două ori pe săptămână face ca şcoala să devină mai sigură.

Cum se folosesc testele de salivă în școli. Demonstrația făcută de Alexandru Rafila

Sorin Cîmpeanu a publicat trei materiale video în care explică cum se utilizează testele de salivă pentru COVID-19 care vor fi introduse de joi în şcoli. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, și un elev de zece ani participă la demonstrație. Ministrul a anunţat că profesorii care se implică în asamblarea testelor pe bază de salivă pentru elevi – în condiţiile în care acestea au fost distribuite cu componentele separate – vor primi zile de concediu, precizând că acesta este un efort pe care îl apreciază şi care este realizat în interesul siguranţei sanitare în şcoli.

Ministrul Educației a declarat, în urmă cu o săptămână, că asamblarea testelor de salivă a fost realizată deja în mai multe judeţe.

“Este într-adevăr o dificultate, cea a asamblării pe componente a acestor teste. Dar acest lucru s-a făcut deja în multe judeţe, avem raportările de la inspectorate. În al doilea rând, acest consum de timp din partea cadrelor didactice este compensat de importanţa existenţei acestor teste în şcoli. (…) Pentru acei colegi care s-au implicat deja şi care se vor implica am anunţat că Ministerul Educaţiei, apreciind acest efort făcut în zile libere, va compensa prin zile de concediu, în măsura posibilului. Este un efort pe care îl recunoaştem şi îl apreciem, este făcut în interesul siguranţei sanitare în şcoli”, a explicat ministrul Educaţiei.

Cum se utilizează testele de salivă în școli

Ministerul Sănătății a aprobat instrucțiunile privind testarea elevilor vineri, 19 noiembrie.

Testarea periodică cu teste rapide antigen efectuate din proba de salivă se realizează după cum urmează:

 • a) în prima și în a 4-a zi lucrătoare a săptămânii, înaintea începerii orelor de curs;
 • b) Testarea se va efectua în sala de clasă/grupă sau în alte spatii, sub îndrumarea cadrului medical sau a persoanelor responsabile desemnate din cadrul unității de învățământ sau la domiciliu, sub îndrumarea părinților/reprezentanților legali;
 • c) Persoanele responsabile din cadrul unității de învățământ vor fi instruite privind colectarea testelor cu rezultat pozitiv, acestea fiind considerate deșeuri medicale cu potențial infecțios. În situația colectării testelor cu rezultat pozitiv la nivelul unităților de învățământ, acestea se vor arunca în coșuri de gunoi prevăzute cu capac și pedală prevăzute cu sac de gunoi, și vor fi colectate și eliminate pe un circuit separat, conform prevederilor OMS 1226/2012 pentru aprobarea Normelor tehnice privind gestionarea deşeurilor rezultate din activităţi medicale şi a Metodologiei de culegere a datelor pentru baza naţională de date privind deşeurile rezultate din activităţi medicale.

Recomandări generale de utilizare a testelor rapide antigen efectuate din proba de
salivă:

 • 1. Se respectă instrucțiunile de utilizare specifice fiecărui tip de test, conform recomandărilor producătorului;
 • 2. Se păstrează testele intre +2 – +30 °C;
 • 3. Se utilizează caseta de testare imediat ce a fost scoasa din folia protectoare de aluminiu;
 • 4. Se prelucrează mostra de saliva imediat după recoltare;
 • 5. Se evită consumul de alimente/băuturi cu cel puțin o oră înainte de efectuarea testului, în
 • funcție de prevederile producătorului.
 • 6. Se asigură permanent dezinfecția corecta a mâinilor și suprafețelor.

Pentru testarea propriu-zisă:

 • 1. Se scoate dispozitivul de testare din ambalajul de aluminiu sigilat și folositi-l cât de curând posibil
 • 2. Se așează dispozitivul de testare pe o suprafață plană și curată
 • 3. Se scoate un tub de extractie si o sticluta de solutie. Scoateti capacul si adaugati solutia in tubul de extractie
 • 4. Se scuipă saliva în recipientul pentru colectare a salivei
 • 5. Se extrag 4 picături de salivă cu o pipetă și se transferă în tubul de extractie
 • 6. Se îndoaie și se aruncă recipientul de colectare a probei într-o pungă de plastic ca și deșeu medical
 • 7. Se închide tubul de extracție cu capacul și se agită ușor, vertical, timp de aproximativ 5 secunde pentru a permite salivei să se amestece bine cu soluția
 • 8. Se transferă 3 picături de probă în spațiul de probă al dispozitivului de testare (caseta)
 • 9. Se citește rezultatul după 10-15 minute
 • 10. Se interpretează rezultatul conform instrucțiunilor de utilizare:

Pozitiv: Apar două linii. O linie colorată apare în zona martor (C) și o altă linie colorată apare la zona de test (T), indiferent de intensitatea liniei de testare.
Negativ: O linie colorată apare în zona-martor (C) și nu apare nicio linie în zona de test (T).
Neconcludent: Linia de control nu apare. Volumul specimenului insuficient sau tehnicile incorecte din punct de vedere procedural constituie motivele cele mai probabile ale rezultelor nule. Revizuiți procedura și repetați testul utilizând o nouă casetă de testare.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.