Începe evaluarea studiilor universitare de doctorat

Ministerul Educației a aprobat Metodologia de evaluare a studiilor universitare de doctorat. Procesul va fi realizat de Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). MEN nu spune nimic în document despre verificarea plagiatelor, problemă veche în România.

Procesul începe cu o autoevaluare făcută de fiecare universitate, urmând ca acestea să ceară Agenției evaluarea fiecărui domeniu de studii universitare de doctorat. ARACIS va numi după acest proces o comisie de experți, care analizează̆ raportul de evaluare internă și verifică, prin vizite la universitatea solicitantă, dacă îndeplinește standardele pe domenii și face propriul raport de evaluare.

MEN anunță că la solicitarea Consiliului National al Rectorilor (CNR) a creat cadrul legal pentru demararea procesului de evaluare a studiilor universitare de doctorat. 

,,ARACIS are obligația de a elabora, în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a ordinului, ghidul de evaluare a studiilor universitare de doctorat, iar instituțiile organizatoare de studii universitare de doctorat au obligația de a realiza, până la data de 15 februarie 2019, raportul de evaluare internă și de a solicita evaluarea de către agenția de asigurare a calității din țară sau străinătate. (…) Fiecare școală doctorală este evaluată, din cinci în cinci ani, în cadrul procesului de evaluare periodică a IOSUD, în vederea menținerii acreditării”, se arată în comunicatul ministerului.

Evaluarea se realizează pe domeniile de studii universitare de doctorat: ,,Evaluarea școlilor doctorale prevăzute în Legea 100/2018 și care își mențin acreditarea până la realizarea procesului de evaluare periodică, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2019, se realizează în paralel și concomitent cu evaluarea domeniilor de studii universitare de doctorat”, mai spune sursa citată.

O școală doctorală care și-a pierdut acreditarea poate să se reacrediteze, după cel puțin cinci ani de la pierderea acestei calități, numai în urma reluării procesului de acreditare.

Related posts

Leave a Comment

4 × 2 =