Înălţarea Domnului 2021: Sărbătoare mare în calendarul ortodox. Ce nu este bine să faci în această zi sfântă?

10 iunie 2021  |  04:41  |  👁 332 Vizualizari


Înălţarea Domnului 2021: În fiecare an, Înălţarea Domnului pică fix la 40 de zile de la Paşte. Iată pe ce dacă cade Înălţarea în 2021 şi o serie de tradiţii şi obiceiuri.

Înălţarea Domnului 2021 este săbătorită pe data de 10 iunie. După această dată, creștinii înlocuiesc urarea „Hristos a Înviat!” cu „Hristos s-a Înălțat!”.

Asadar, Biserica Ortodoxa praznuieste Inaltarea Domnului in Joia din cea de-a patra saptamana dupa Paste.

Tradiţii de Înălţarea Domnului 2021

De Înălțare este ultima zi în care se mai mănâncă ouă roșii.

În multe zone din ţară se poartă frunze de nuc la brâu, așa cum purta şi Hristos când s-a Înălțat.

Vitele se bat cu leuștean ca să fie sănătoase tot anul și să se îngrașe.

Tot ce se cultivă în pământ după Înălțarea Domnului nu va da roade.

În ziua Înălțării lui Iisus femeile care au morți în familie împart ceapă verde și rachiu în amintirea sufletelor celor decedați pentru ca acestea să se înalțe spre Rai.

Tradiţii spune că dacă cineva moare în perioada dintre Paște și Înălțare ajunge în Rai.

În unele locuri se mai împarte drept pomană pentru sufletele celor decedaţi lapte dulce fiert cu păsat.

La 50 zile de la Paşte sărbătorim Pogorârea Duhului Sfânt, sărbătoare cunoscută şi sub numele de Rusalii.

Înălţarea 2021 sau ziua de Ispas

Inaltarea Domnului mai este cunoscuta si sub numele de Ispas. In aceasta zi, Mantuitorul nostru Iisus Hristos s-a ridicat la ceruri de pe Muntele Maslinilor. La aceasta minune au mai luat parte si Apostolii si cei doi ingeri. Acestia din urma le-au vorbit apostolilor despre cea de-a doua venire a lui Hristos, si le-au cerut sa nu fie coplesiti de durerea despartirii de Mantuitor.

Eusebiu din Cezareea, in lucrarea “Despre sarbatoarea Pastilor” din anul 332 mentioneaza pentru prima oara sarbatoarea Inaltarii Domnului. Din scrierile acestuia, putem deduce faptul ca Inaltarea Domnului se tinea in aceeasi zi cu Rusaliile, la 50 de zile dupa Inviere. Abia la sfarsitul secolului al IV-lea, inceputul secolului al V-lea, sarbatoarea Inaltarii Domnului s-a sarbatorit in alta zi decat Pogorarea Sfantului Duh (Rusaliile), si anume, la 40 de zile dupa Inviere. Aceasta data a ramas pana in ziua de astazi neschimbata, conform calendarortodox.ro.

In urma hotararilor Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe din 1999 si 2001, Inaltarea Domnului a fost consfintita drept Ziua Eroilor si ca sarbatoare nationala bisericeasca. In aceasta zi, bisericile ii pomenesc pe toti eroii romani care au cazut pe campul de lupta pentru credinta, dreptate, intregirea neamului sau apararea tarii.

 

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.