În ciuda pandemiei, piața imobiliară este în creștere

2 iunie 2021  |  12:02  |  👁 493 Vizualizari


În ciuda pandemiei, piața imobiliară este în creștere: se construiește mult și se vinde mai scump, iar pentru asta oamenii iau credite mai mari.

Dobânzile la împrumuturile ipotecare au scăzut, însă analiștii ne avertizează să fim precauți, deoarece lucrurile se pot schimba pe termen lung.

Am mai trecut printr-o bulă imobiliară, când mulți nu-și mai puteau achita ratele, iar apartamentele lor, scoase la vânzare, nu își găseau cumpărători.

Un tanar din  Constanța a cumpărat recent printr-un credit ipotecar pe care trebuie să-l ramburseze în 30 de ani. Deocamdată, rata la bancă este de 1.500 de lei pe lună, însă poate crește, căci dobânda e variabilă.

La  periferia orașului Constanța dezvoltatorii imobiliari vânează terenurile disponibile, pentru că cererea de apartamente noi e mare. Aici va fi ridicat un cartier de vile și blocuri pentru care oamenii fac deja împrumuturi.

Cosmin Began, coordonator de vânzări al unui dezvoltator imobiliar: “Un minim de avans pentru rezervarea unui apartament ar fi de 5%, după care în funcție de tipul de achiziție poate ajunge și până la 15%. Ar trebui să fie atenți la dobândă și la costuri, dincolo de ceea ce este prezentat pe hârtie”.

Și la Cluj, prețurile apartamentelor continuă să crească, în ciuda celor care au estimat că pandemia va domoli elanul achizițiilor.

Ioana Oltean, manager al unei agenții imobiliare: ”În principiu, s-au căutat apartamentele mai mari, apartamentele cu grădină, duplexurile au devenit o piață puternică și în creștere”.

Numărul autorizațiilor de construcție a crescut la începutul acestui an, la fel și cel al apartamentelor vândute. Iar prețul locuințelor noi este mai mare cu 6,8% față de perioada de dinaintea pandemiei.

Sumele împrumutate au crescut cu 25% față de 2018

Sumele împrumutate de populație pentru achiziția de locuințe au crescut cu 25% față de anul 2018, arată datele BNR. Iar băncile s-au întrecut în reducerea dobânzilor, ceea ce poate crea o bulă imobiliară.

Liviu Deceanu, economist la Facultatea de Ştiinte Economice Cluj-Napoca: “Logica ultimilor ani a fost de a realiza o politică a banilor ieftini, deci un credit ieftin, cu rate ale dobânzii scăzute, fapt ce a stimulat creditarea. Dacă această bulă se va transforma în realitate, sigur, nu știm. Ce putem afirma mai degrabă e că avem bule disparate, bule imobillare disparate, în anumite regiuni, în anumite orașe”.

Cei care se tem de un credit bancar încearcă să achite ratele direct la dezvoltator, însă acestea sunt eșalonate pe un termen mai scurt și, în consecință, sunt mai mari.

Emel Veli, reprezentantul unui dezvoltator imobiliar: “Nu există costuri de administrare, nu există costuri de analiză, dispar comisioanele și dobânzile bancare, dobânzi care pot fi variabile și pot fluctua în timp. La dezvoltator ratele sunt fixe pe o perioadă fixă, nu există niciun cost ascuns”.

Indiferent însă ce soluție de creditare alegeți, fiți foarte atenți atunci când vă calculați gradul de îndatorare. Pe viitor, orice s-ar întâmpla, ratele trebuie plătite, altfel pierdeți casa.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.