Lumea pare să se fi obişnuit cu coronavirusul, iar cifrele care în urmă cu patru-cinci luni ne speriau acum reprezintă doar simple statistici. Totuşi, o analiză mai atentă relevă o creştere a pericolului reprezentat de COVID-19, iar în spatele cifrelor se ascunde un viitor sumbru.
Pe 1 februarie 2020, Organizaţia Mondială a Sănătăţii anunţa 2.115 cazuri noi de infecţie cu noul coronavirus, la nivel global. Pe 28 iunie, numărul cazurilor anunţate zilnic a ajuns la peste 190.000, ceea ce înseamnă că, în medie, la fiecare 90 de minute s-a înregistrat numărul de cazuri zilnice de la începutul lui februarie.
Însă, „ceea ce e mai rău abia urmează”, avertizează The Economist. Pe baza cercetării datelor din 84 de țări, o echipă a Institutului Tehnologic din Massachusetts (MIT) a constatat că realitatea este cu totul alta de cea pe care o ştim şi, la fiecare caz nou de COVID-19 raportat, 12 nu sunt de fapt înregistrate, iar la fiecare două morţi de coronavirus un al treilea deces este atribuit altei cauze, deşi în realitate a fost vorba de Covid.
În absenţa unei descoperiri a remediului împotriva noului coronavirus, primăvara viitoare vom avea între 200 şi 600 de milioane de infectaţi mai avertizează specialiştii. Mai mult decât atât, numărul deceselor s-ar situa undeva între 1,4 şi 3,7 milioane de oameni, în primăvara lui 2021.
„Chiar și atunci, peste 90% din populația lumii va fi în continuare vulnerabilă la infecții„, mai avertizează savanţii de la MIT, care spun că imunitatea la coronavirus s-ar putea dovedi trecătoare.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.