Analiză CNN: Concedierile din Silicon Valley merg din rău în mai rău

10 ianuarie 2023  |  11:32  |  👁 217 Vizualizari


Cu puțin timp înainte de Ziua Recunoștinței, directorul executiv al Amazon, Andy Jassy, a confirmat zvonurile potrivit cărora au început concedierile în mai multe departamente ale gigantului de comerț electronic și a declarat că va analiza nevoile de personal în noul an. E doar cel mai recent exemplu dintr-o serie de astfel de măsuri, notează o analiză CNN. Aceasta o citează pe Patricia Campos-Medina, directorul executiv al Worker Institute din cadrul Școlii de Relații Industriale și de Muncă a Universității Cornell, care a criticat valul de “mea culpas” a șefilor acestor companii ca fiind “scuze goale” față de lucrătorii care plătesc acum pentru calculele lor greșite.

Miercuri, Jassy a oferit o actualizare sobră a acestei revizuiri: Amazon taie peste 18.000 de locuri de muncă, aproape dublu față de cele 10.000 care fuseseră raportate anterior și care marchează cel mai mare număr absolut de concedieri al oricărei companii de tehnologie în recenta criză.

La Amazon și la alte companii de tehnologie, a doua jumătate a anului trecut a fost marcată de înghețarea angajărilor, disponibilizări și alte măsuri de reducere a costurilor la o serie de nume cunoscute din Silicon Valley. Dar dacă 2022 a fost anul în care vremurile bune s-au încheiat pentru aceste companii de tehnologie, 2023 se anunță deja a fi un an în care oamenii din aceste companii se pregătesc pentru cât de mult se poate înrăutăți situația.

În aceeași zi în care Amazon a anunțat disponibilizări, compania de cloud computing Salesforce a declarat că va elimina aproximativ 10% din personalul său – o cifră care se ridică cu ușurință la mii de lucrători – iar Vimeo, un site de partajare video, a declarat că va reduce 11% din forța sa de muncă. A doua zi, platforma digitală de modă Stitch Fix a declarat că intenționează să reducă 20% din personalul salariat, după ce anul trecut a redus 15% din personalul salariat.

Continuarea căderilor în industrie vine în contextul în care firmele de tehnologie se confruntă cu o furtună aparent perfectă de factori. După ce inițial au înregistrat o creștere a cererii de servicii digitale pe fondul declanșării pandemiei, multe companii au făcut angajări agresive. Apoi, a urmat o scădere a cererii pe măsură ce restricțiile Covid-19 s-au retras și oamenii s-au întors la viața lor offline. Creșterea ratelor dobânzii a secat, de asemenea, banii ușori pe care companiile de tehnologie se bazau pentru a alimenta marile pariuri pe inovațiile viitoare și a redus evaluările lor foarte mari.

În perspectiva anului 2023, temerile legate de recesiune și incertitudinile economice continuă să cântărească puternic în mintea consumatorilor și a factorilor de decizie politică, iar creșterile ratelor dobânzilor sunt de așteptat să continue. Dincolo de aceasta, numărul tot mai mare de disponibilizări ar putea, de asemenea, să ofere anumitor companii de tehnologie o acoperire pentru a lua măsuri mai severe de reducere a costurilor acum decât ar fi făcut-o altfel.

Deși au avut loc recent unele concedieri în sectorul bunurilor de consum și indicii că vor urma și altele în alte părți, situația din Silicon Valley rămâne în contrast puternic cu cea a economiei în ansamblu.

Cel mai recent raport privind ocuparea forței de muncă publicat vineri de Departamentul Muncii a indicat un an de creștere extraordinară a locurilor de muncă în 2022, marcând al doilea cel mai bun an pentru piața muncii din registrele care datează din 1939. Între timp, un raport separat al firmei de outplacement Challenger, Gray & Christmas a constatat că disponibilizările din domeniul tehnologiei au crescut cu 649% în 2022 față de anul precedent, față de o creștere de doar 13% a reducerilor de locuri de muncă în întreaga economie în aceeași perioadă.

În nota sa adresată angajaților în această lună, Jassy a atribuit nevoia de reducere semnificativă a costurilor la Amazon la “economia incertă și la faptul că am făcut angajări rapide în ultimii ani”. Alții din industrie au reluat aceste aspecte, cu diferite grade de împăcare.

Într-o serie de scuze care încep să sune la fel, liderii de afaceri din Silicon Valley, de la Mark Zuckerberg de la Meta la Marc Benioff de la Salesforce, au dat vina pentru valul de reduceri de locuri de muncă pe propria lor interpretare greșită a modului în care va evolua cererea de produse tehnologice alimentată de pandemie.

Benioff a început săptămâna trecută un memoriu adresat angajaților de la Salesforce invocând, așa cum o face atât de des, cuvântul hawaiian pentru familie. “Ca o ‘Ohana”, a scris el, “nu am fost niciodată mai importanți pentru clienții noștri”. Dar mediul economic a fost “provocator”, a scris Benioff. “Ținând cont de acest lucru, am luat decizia foarte dificilă de a ne reduce forța de muncă cu aproximativ 10 procente, în mare parte în următoarele săptămâni.”

“Pe măsură ce veniturile noastre au accelerat în timpul pandemiei, am angajat prea mulți oameni, ceea ce a condus la această încetinire economică cu care ne confruntăm acum, și îmi asum responsabilitatea pentru acest lucru”, a continuat Benioff. La fel ca alți lideri din domeniul tehnologiei, nu este însă clar dacă Benioff se va confrunta cu repercusiuni asupra titlului său sau a remunerației.

Patricia Campos-Medina, directorul executiv al Worker Institute din cadrul Școlii de Relații Industriale și de Muncă a Universității Cornell, a criticat acest val de mea culpas ca fiind “scuze goale” față de lucrătorii care plătesc acum pentru calculele lor greșite.

Deși va exista multă incertitudine pe termen scurt pentru acești lucrători din domeniul tehnologiei, precum și “o mare lovitură economică asupra vieților lor”, Campos-Medina a adăugat: “Cred că aceasta este o forță de muncă foarte calificată care va găsi o modalitate de a se implica din nou în economie”. Ea prezice că mulți dintre lucrătorii din domeniul tehnologiei concediați vor putea probabil să își găsească locuri de muncă și “vom vedea mai multă stabilitate pe termen mediu și lung”.

Dar s-ar putea ca sfârșitul să nu fie încă la vedere. Dan Ives, analist la Wedbush Securities, a declarat săptămâna trecută că disponibilizările de la Salesforce și Amazon “se adaugă la tendința pe care ne așteptăm să continue în 2023, pe măsură ce sectorul tehnologic se adaptează la un mediu de cerere mai slab”. Industria este acum forțată să reducă costurile după ce “a cheltuit bani ca vedetele rock din anii 1980 pentru a ține pasul cu cererea”, a adăugat el.

Și, în ciuda pieței forței de muncă robuste în general, există îngrijorări tot mai mari că disponibilizările din sectorul tehnologic s-ar putea răspândi în alte părți.

“Cred că asistăm la un punct de inflexiune; ritmul de creștere a locurilor de muncă încetinește și multe dintre aceste concedieri din domeniul tehnologiei despre care auzim, cred că vor începe să se materializeze în economia mai largă până la sfârșitul primului trimestru”, a declarat John Leer, economist șef la Morning Consult, pentru Christine Romans, corespondentul șef de afaceri al CNN, într-un interviu acordat vineri.

Cel puțin în acest sens, Silicon Valley ar putea fi din nou în fața curbei, dar nu în modul în care își dorește.

sursahttps://economedia.ro/analiza-cnn-concedierile-din-silicon-valley-merg-din-rau-in-mai-rau.html#.Y71LcHZBy3A

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.