20 februarie, Ziua mondială a justiţiei sociale. Peste 60% din populaţia cu vârstă de muncă își câștigă mijloacele de existență în economia informală

20 februarie 2022  |  08:11  |  👁 209 Vizualizari


Ziua mondială a justiţiei sociale este marcată, anual, la 20 februarie. Iniţiativă a Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU) din 26 noiembrie 2007, Ziua mondială a justiţiei sociale a început să fie aniversată din anul 2009. La 10 iunie 2008, Organizaţia Internaţională a Muncii a adoptat Declaraţia privind justiţia socială pentru o globalizare echitabilă.

In anul 2022, tema propusă de ONU pentru această zi este Justiție sociale prin angajare formală.

Peste 60% din populația ocupată a lumii, adică 2 miliarde de femei, bărbați și tineri, își câștigă mijloacele de existență în economia informală. Pandemia de COVID-19 a pus în atenție vulnerabilitatea lucrătorilor din economia informală. Lucrătorii informali, cărora le lipsește adesea orice formă de protecție socială sau beneficii, au de două ori mai multe șanse să fie săraci decât lucrătorii formali. Majoritatea oamenilor intră în economia informală nu prin alegere, ci din cauza lipsei de oportunități în economia formală.

Promovarea tranziției către angajarea formală este o condiție necesară pentru a reduce sărăcia și inegalitățile, promovarea muncii decente, creșterea productivității și sustenabilitatea întreprinderilor și extinderea domeniului de acțiune al guvernului, în special în perioade de criză.

Identificarea stimulentelor potrivite și eliminarea obstacolelor din calea formalității sunt esențiale.

Termenul de justiţie socială, inventat de către cărturarul italian Luigi Taparelli în anul 1840, desemnează modul în care este aplicată justiţia într-o societate în relaţie cu clasele sociale existente în ea. Ea se referă la conceptul potrivit căruia toată lumea trebuie să aibă aceleaşi drepturi şi oportunităţi economice, politice şi sociale. Pentru adepţii justiţiei sociale, rolul cel mai important al statului este de a asigura bunăstarea şi respectarea drepturilor cetăţenilor săi, indiferent de clasa socială din care fac parte aceştia.

SURSA-stiri.tvr.rohttp://stiri.tvr.ro/20-februarie–ziua-mondiala-a-justitiei-sociale–peste-60prc–din-populatia-cu-varsta-de-munca-i–i-ca–tiga-mijloacele-de-existen–a-in-economia-informala_900208.html#view

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.