Guvernul schimbă regulile digitalizării: ce se întâmplă cu licitațiile IT

6 ianuarie 2020  |  19:15  |  👁 554 Vizualizari


Guvernul Orban a venit cu promisiuni mari legate de digitalizarea României. Acum, își înființează și instrumentele necesare în domeniul IT.

Guvernul Orban are planuri mari pe început de an. Miniștrii cu atribuții în diverse domenii au vorbit despre digitalizare, eliminarea cozilor de la ghișee și eliminarea evaziunii fiscale prin metode adaptate noilor tehnologii. Sigur că astfel de idei sună bine pe hârtie. Cum se întâmplă de obicei, însă, e mai greu cu practica.

E motivul pentru care Guvernul a făcut unele mutări în structura administrației centrale. A înființat recent o nouă instituție care să se ocupe de licitațiile IT din sectorul public. E vorba de Autoritatea pentru Digitalizarea României – pe scurt: ADR.

Ce e ADR, instituția care se va ocupa de licitațiile IT

ADR e o instituție nou înființată care va funcționa sub directa coordonare a premierului Orban. Cu alte cuvinte, Autoritatea va prelua de la Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor mai multe atribuții. Printre ele – și organizarea de licitații pentru servicii IT destinate instituțiilor publice.

Nu e vorba, însă, de toate licitațiile, ci doar de cele care au o valoare de peste 500.000 de euro. Așadar, dacă statul vrea să achiziționeze servicii a căror valoare depășește jumătate de milion de euro, instituția care se va ocupa de acest lucru va fi Autoritatea pentru Digitalizarea României.

”A fost o asumare la fel de importantă, având în vedere că acest comitet are atribuţii în avizarea proiectelor cu o valoare de peste 500.000 de euro, iar nefuncţionarea acestui comitet ducea la blocarea oricărui proiect de anvergură din aria IT&C publică”
Sabin Sărmaş, preşedintele ADR

Autoritatea pentru Digitalizarea României va prelua și două structuri esențiale pentru implementarea proiectelor cu fonduri europene – Organismul intermediar pentru promovarea societății informaționale și Unitatea de Implementare Proiecte – POAT (Programul Operaţional Asistenţă Tehnică).

Pași spre digitalizare?

Se cunoaște faptul că România e codașă la capitolul digitalizare. E motivul pentru care ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, promitea că va elimina în acest an cozile de la ghișee. El spunea că trebuie insistat pe două direcții esențiale: optimizare și simplificare.

Între altele, plata taxelor se va face online, iar printre obiective se numără și modernizarea platformei de arhivare electronică, îmbunătăţirea comunicării interinstituţionale pentru schimbul automat între sisteme informatice ale MFP şi ale altor instituţii, dar și posibilitatea de-a urmări stadiul unui document depus printr-o cod de bare alocat.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.