Agricultorii români se confruntă cu probleme uriaşe în această perioadă atât din cauza pandemiei de coronavirus, care îi împiedică pe mulţi să-și vândă produsele, cât și din cauza secetei care pune în pericol culturile.
Datele oferite de ministerul Agriculturii arată că peste trei milioane de hectare din culturile însămânțate în toamnă sunt compromise în diferite grade, iar fermierii se tem că seceta înregistrată va compromite peste 50% din culturile existente.
În contextul actual, un ajutor de stat pentru agricultori era esențial. Astfel, Parlamentul a formulat o lege care prevedea ajutoare pentru agricultorii afectați de secetă. Guvernul PNL a decis să trimită acea lege la CCR pe motiv de neconstituționalitate.
Astăzi, Judecătorii Curții Constituționale au aprobat obiecția de neconstituționalitate a ”Legii privind instituirea unui ajutor de stat pentru acordarea de despăgubiri producătorilor agricoli afectați de fenomene meteorologice nefavorabile”, obiecție formulată de Guvernul României.
Președintele Comisiei de Agricultură din Camera Deputaților, Alexandru Stănescu, a declarat într-un interviu pentru AGROINTEL.RO că fără această lege, actualii guvernanți nu vor putea să acorde despăgubiri fermierilor afectați de secetă.
”Chestiunea este că dacă nu exista această lege, nu puteau să dea banii pentru că nu pot da pe un ordin de ministru banii, trebuie să aibă o lege, o hotărâre de guvern sau o ordonanță de urgență. Ei mi-au reproșat mie la un moment dat, în Comisia de Agricultură, că să-i lăsăm pe ei să dea ordonanță de urgență și le-am explicat că legea asta a fost inițiată acum două luni de zile și aveau timp să dea zece ordonanțe de urgență în timpul acesta. Le-am spus că această lege va intra mai repede în vigoare decât ordonanța de urgență și așa s-a și întâmplat, pe 27 mai, a fost votată în Camera Deputaților și a plecat către Președintele României pentru promulgare. Repet, ei nu pot da ajutoare de stat dacă nu au bază legală, și baza legală poate fi legea, ordonanța de urgență sau o hotărâre de guvern în baza unei legi, sub umbrela unei legi”, a spus Alexandru Stănescu.
În momentul de față, agricultura românească este sugrumată de PNL. Guvernul a trimis legea la CCR, dar nu vine cu alte soluții. Agricultura a fost în anii trecuți un motor al creșterii economice, iar acum, prin trimiterea la CCR a legii, PNL distruge agricultura și, implicit, o parte importantă din economie.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.