Guvernul Cîțu dă, astăzi, testul în Parlament. Moțiunea de cenzură depusă de PSD va fi dezbătută și votată, începând cu ora 12:00

5 octombrie 2021  |  05:34  |  👁 612 Vizualizari


Camera Deputaţilor şi Senatul se reunesc astăzi, pentru a dezbate și vota moţiunea de cenzură depusă de PSD și intitulată „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!”. Moțiunea de cenzură împotriva Executivului condus de Florin Cîţu va fi dezbătută și votată începând cu ora 12:00. Pentru ca Guvernul să fie demis, sunt necesare 234 de voturi în favoarea moţiunii.

Moţiunea de cenzură a fost semnată de 157 de parlamentari social-democraţi, iar senatorii şi deputaţii de la USR-PLUS şi cei de la AUR au declarat în repetate rânduri că vor vota moţiunea PSD. Florin Cîţu se confruntă, astfel, cu o largă majoritate care doreşte schimbarea Guvernului, formată din PSD, USR-PLUS, AUR, cărora ar putea să li se alăture şi o parte din parlamentarii care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie.

Joia trecută, în 30 septembrie, parlamentarii s-au reunit în plen, pentru a fi citită moţiunea de cenzură „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor! Jos Guvernul Cîţu!” depusă de PSD. Au fost prezenți 209 deputaţi şi senatori dintr-un total de 466, iar ședința a fost prezidată de Ludovic Orban.

Textul integral al moţiunii de cenzură:

STOP sărăciei, scumpirilor și penalilor!
JOS GUVERNUL CÎȚU!

În vreme ce traiul românilor devenea tot mai împovărat de lipsuri, guvernarea PNLUSR-PLUS-UDMR avea o singură prioritate: lupta pentru putere! În disperarea de a acapara toate resursele statului pentru firmele lor de partid, au abandonat total România și pe români.

În aceste condiții, singura soluție pentru ca România să iasă dintr-o continuă criză politică, economică și socială este ca Guvernul Cîțu să plece urgent de la conducerea țării:

Guvernarea perdanților a sărăcit România!

Fiecare român este mai sărac cu 560 de euro după măsurile care au distrus puterea de cumpărare. În plină explozie a prețurilor, în condițiile unei creșteri galopante a inflației, Guvernul nu a găsit altă soluție decât înghețarea pensiilor, alocațiilor și a salariilor. Statisticile oficiale arată clar că puterea de cumpărare a scăzut cu peste 12%. Cu toate acestea, prin lipsa măsurilor de compensare a pierderilor de venit, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR, a fost mult mai preocupat de lupta pentru putere în interiorul Coaliției și a preferat să condamne la sărăcie peste 7 milioane de români.

Românii se confruntă cu explozia prețurilor și a cursului valutar!

Pierderea controlului asupra creșterii prețurilor la energie și combustibil a generat o inflație galopantă. Vârfurile de preț la gaze (+65%), electricitate (+45%) și combustibil (+54%) au antrenat explozia în lanț a prețurilor, mai ales la alimentele de bază (+14%) și medicamente (+25%). Cursul valutar doboară, zi de zi, maxime istorice, ceea ce înseamnă, pe scurt, rate mai mari la credite, creșterea prețului facturilor și scumpirea bunurilor din import. Dreapta a impus românilor o datorie care le amanetează viitorul! Datoria publică crește cu 1.700 de euro pe secundă. Fiecare român devine mai dator la finalul acestui an cu 2.300 de euro. România riscă să deraieze economic, în condițiile în care creșterea datoriei publice este aproape dublă față de creșterea Produsului Intern Brut.

Absorbția fondurilor europene este la pământ!

Planul Național de Redresare și Reziliență a fost refăcut în repetate rânduri, acumulând întârzieri majore, deși 18 state au deja aprobate planurile de relansare, iar 16 state deja primesc primele fonduri. România riscă să piardă peste 60% din banii alocați pentru că nu va avea timpul fizic necesar contractării banilor. În acest timp, România mai are de atras încă 16 miliarde euro din exercițiul financiar 2014-2020, iar peste 3 miliarde euro pe proiecte ce vizează infrastructura apă-canal stau necontractate, riscând să fie pierdute prin dezangajarea fondurilor.

Capitalul românesc, condamnat la faliment!

Firmele românești au fost îngenuncheate: blocarea programelor de sprijin pe timp de pandemie a falimentat mii de IMM-uri. Antreprenorii au fost efectiv păcăliți, au cheltuit bani aplicând pentru măsura 3, care apoi a fost anulată. HoReCa n-a primit nici acum sprijinul promis. Afaceri românești, construite cu greu, în ani de zile, au fost distruse în câteva luni de acest guvern de incompetenți. Numărul firmelor radiate în ultimele 7 luni este mai mare cu 34% față de 2020. Asta spune totul despre performanțele Guvernului PNL-USR-PLUS-UDMR!

Agricultorii țării au fost umiliți. În loc să ajungă pe mesele românilor, munca lor e vândută pe nimic în străinătate!

Producătorii români au fost loviți nu doar de vreme, ci mai ales de incompetența de la vârful ministerului Agriculturii. În loc de sprijin, Guvernul PNL-USR-PLUS-UDMR a servit fermierilor români doar minciuni. În loc de despăgubiri pentru secetă, Guvernul PNL-USR-PLUSUDMR le-a oferit producătorilor români doar piedici. În loc de acces la fonduri europene, agricultorii României au primit de la actualul Guvern doar uși trântite în nas. În domeniul transporturilor ați vândut oamenilor iluzii la kilometru … de drum! Sunteți doar buni să vă faceți imagine și doar vindeți promisiuni! Nu ați inaugurat niciun kilometru de autostradă și nu ați lansat niciun proiect de la zero ca să înceapă lucrările! Ci doar v-ați asumat marile proiecte de autostrăzi și poduri lăsate moștenire de PSD! Nimeni nu o să uite cum zeci de copii au stat în caniculă, iar șeful CFR Călători, Ovidiu Vizante, sfida o țară întreagă la telefon!

Comunitățile locale au fost condamnate la subdezvoltare!

Primăriile și Consiliile județene au fost obligate să aloce sume uriașe pentru lupta cu pandemia. Nici acum Guvernul Cîțu nu le-a decontat acești bani! De parcă nu ar fi fost de ajuns, același guvern incompetent continuă să le arunce în cârcă o serie de cheltuieli sociale majore, în vreme ce resursele financiare promise au fost întârziate dramatic din cauza războaielor pentru putere dintre PNL și USRPLUS!

Guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a ratat toate țintele asumate în Sănătate!

Românii simt pe pielea lor dezastrul provocat prin deciziile aberante și lupta pentru putere din Sănătate. Lupta Guvernării PNL-USR-PLUS-UDMR nu s-a dat practic cu pandemia, ci a zădărnicit combaterea și tratarea bolilor cronice. Organizarea Congresului PNL cu 5000 de participanți, când Capitala intrase în scenariul roșu, iar oamenilor li se impuneau noi restricții, este expresia totalei iresponsabilități în plin val patru al pandemiei. Din cauza acestei atitudini, campania de vaccinare a fost compromisă. Testarea a fost abandonată total. Spitalele sunt la fel de nepregătite ca la debutul pandemiei, iar, după un an de zile, românii nu au acces, în continuare, la consultații, operații și tratamente. Chiar și bolnavilor cronici le-a fost interzis accesul la tratament și servicii de prevenție, în numele unei iluzorii protecții!

Deși abia a început anul școlar, Guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a închis deja sute de şcoli, iar pentru restul… a planificat închiderea!

“România Educată” a lui Iohannis este România haosului, improvizației și închiderii școlilor! Regulile pentru desfășurarea noului an școlar, anunțate de miniștrii Educației și Sănătății, arată că școlile sunt la fel de nepregătite pentru noul val al pandemiei ca și anul trecut. În plus, în vreme ce întreaga Europă a luat măsuri pentru a decupla închiderea școlilor de atingerea unei anumite rate de incidență, astfel încât școlile să fie ultimele închise, la noi, guvernanții au preferat să rămână închistați într-o viziune depășită, ce sacrifică – printre primele! – exact şcoala! Fără a asigura testarea masivă și periodică a elevilor și profesorilor, guvernarea PNL-USR-PLUS-UDMR a fost incapabilă să garanteze desfășurarea orelor cu prezență fizică, în condiții de siguranță și face ce știe mai bine: închide școlile și trimite elevii și profesorii într-un iluzoriu on-line, distrugând generații întregi de copii!

Dreapta a instalat un penal la Palatul Victoria!

Guvernul României nu poate fi condus de un penal, care a fost condamnat pentru infracțiunea comisă și care a executat și închisoare pentru fapta sa. Culmea cinismului este că fostul deținut Cîțu reprezintă azi, în mod aberant, tocmai Coaliția celor care au promis pentru a accede la putere – uitând apoi să și voteze! –Legea “fără penali în funcții publice”. Fiecare zi cu Guvernul Cîțu în funcție este o încă o zi în care viața românilor va fi și mai afectată de sărăcie, dezvoltarea comunităților locale blocată, iar viitorul țării este marcat de o îndatorare toxică, care va sacrifica însă generații întregi! De aceea, astăzi, întreg Guvernul Cîțu trebuie să plece!”.

PSD va vota la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu

Partidul Social Democrat a anunţat că va vota la vedere moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Cîţu, iar membrii social-democraţi care vor lipsi din Parlament vor fi excluşi din partid, spun surse politice pentru Observator. Prim-vicepreşedintele PSD, deputatul Sorin Grindeanu, a dat asigurări că parlamentarii PSD vor fi prezenţi marţi la vot şi vor vota la vedere demiterea „acestui guvern incompetent”, cu excepţia deputatului Radu Popa, care este confirmat cu Covid sau a altor cazuri motivate. Surse politice au declarat pentru Observator că cei care vor absenta fără un motiv întemeiat vor fi excluşi din partid, transmite reporterul Larisa Bernaschi.

PSD îi invită toţi parlamentarii care vor plecarea Guvernului Cîţu să voteze moţiunnea de cenzură, a mai spus Sorin Grindeanu, precizând că ultimele săptămâni au arătat că actuala guvernare nu face altceva decât să creeze instabilitate politică, economică şi socială. ”Singurul element de incertitudine pentru ziua de mâine este USR-PLUS care a refuzat să asiste la citirea moţiunii şi este dispus să ajungă la guvernare dacă se renunţă la premierul Cîţu. Nu vor să dea jos guvernul Cîţu pentru că a guvernat prost, ci pentru că s-au certat cu Cîţu, pe scurt, pentru orgoliile lor. Românii au nevoie de soluţii pentru ieşirea din criză”, a mai explicat Grindeanu.

PSD refuză ideea unui guvern minoritar PNL-UDMR

Social-democraţii vor solicita preşedinţilor celor două Camere, să identifice soluţii pentru ca mâine, toţi parlamentarii, indiferent de formaţiune, să îşi poată exercita votul.

”Suntem în valul 4, cu peste 10.000 de cazuri pe zi, şi dacă există suspiciuni, să existe o variantă legală pentru ca orice vot să fie înregistrat. PSD are un parlamentar cu COVID-19, şi unul care se confruntă cu o afecţiune gravă, şi care totuşi, mâine va veni la vot”, a mai declarat Grindeanu.

Întrebat dacă PSD ar vota un guvern minoritar format din PNL şi UDMR, Grindeanu a negat: „Noi avem decizii clare din acest punct de vedere, fără nuanţe. Răspunsul este extrem de scurt: Nu!”.

Grindeanu a reafirmat că PSD solicită alegeri anticipate. „Trebuie să ne întoarcem la popor. Ăsta este mandatul pe care noi îl avem, reconfirmat în diverse structuri de conducere ale PSD”, a mai spus deputatul social-democrat.

Parlamentarii USR-PLUS și AUR vor vota moţiunea de cenzură a PSD

Dan Barna a afirmat că USR-PLUS va vota moţiunea de cenzură a PSD, pentru că marţi a fost o decizie în Biroul Politic al partidului că va fi votată prima moţiune care ajunge la votul în Parlament. „Ar trebui să fie un nivel de schizofrenie destul de mare ca PSD să-şi depună propria moţiune de cenzură şi apoi să nu participe la votul ei, dar nimic nu e exclus”, a adăugat el.

Alianţa pentru Unirea Românilor (AUR) a precizat că va vota prima moţiune de cenzură care intră în dezbaterea Parlamentului împotriva „Guvernului ilegitim PNL-UDMR”. În schimb, vicepremierul Kelemen Hunor consideră că actuala criză politică este una „minoră” faţă de criza care va fi generată de creşterea preţurilor la energie. Liderul UDMR crede că „matematic” moţiunea ar putea fi votată, dar susţine ideea refacerii coaliţiei cu USR-PLUS. Întrebat cu cine va negocia în Parlament în vederea susţinerii Guvernului pe care îl conduce, premierul Florin Cîţu a afirmat că nu poate dezvălui strategia sa de război, însă va face tot ce este posibil ca românii să aibă în continuare în Executiv cu puteri depline. El a adăugat că o demisie a sa din funcţia de prim-ministru ar fi un gest iresponsabil şi nu ar stinge conflictul politic.

Ce şanse are să treacă moţiunea de cenzură împotriva guvernului Cîţu

Pentru a fi adoptată moţiunea, este nevoie de 234 de voturi.

Aritmetica parlamentară a Opoziţiei arată astfel:

PSD -157 de parlamentari
USR-PLUS – 80 de parlamentari
AUR – 43 de parlamentari

Dacă toţi parlamentarii acestor formaţiuni ar vota moţiunea, marţi, aceasta ar fi adoptată cu 280 de voturi, adică cu 46 de voturi mai mult decât limita necesară de 234 pentru dărâmarea Guvernului. Celor 280 li s-ar putea alătura şi unii parlamentari liberali care l-au susţinut pe Ludovic Orban la Congresul din 25 septembrie. Fostul lider PNL se baza, înainte de Congres, pe aproximativ 50 de colegi. Ludovic Orban a anunţat însă că el nu va vota moţiunea de cenzură la adresa Guvernului Cîţu. La rândul său, PNL, care are 134 de parlamentari, se bazează şi pe voturile UDMR, care are 29 de deputaţi şi senatori. Cei 18 parlamentari ai minorităţilor naţionale ar putea să nu participle la vot, aceasta fiind tradiţia grupului, de-a lungul activităţii în Parlament. Mai sunt 4 voturi ale parlamentarilor neafiliaţi, care vor vota ”în funcţie de propria conştiinţă”.

Liberalii au anunţat, prin vocea preşedintelui Florin Cîţu, că au mandatat mai mulţi parlamentari PNL din Camera Deputaţilor şi Senat să negocieze ”om cu om”, pentru a convinge reprezentanţi ai Opoziţiei să nu voteze moţiunea de cenzură, invocând faptul că ne aflăm în valul patru al pandemiei, iar ţara are nevoie de un guvern ”cu puteri depline”. Florin Cîţu a lansat, în plus, un avertisment pentru cei de la USR-PLUS: dacă vor vota moţiunea PSD, atunci orice cale de împăcare şi de refacere a coaliţiei de guvernare încetează.

Există liberali care îşi doresc un Guvern minoritar PNL, care, în cazul în care moţiunea trece, să fie susţinut în Parlament doar pentru a gestiona actuala criză sanitară, în timp ce alţii au invocat şi posibilitatea ca actualul Guvern să rămână interimar mai mult timp, dar cu atribuţii limitate.

Noul preşedinte al USR-PLUS, Dacian Cioloş a reiterat că partidul său nu îl mai vrea pe Florin Cîţu premier, aceasta fiind condiţia principală pentru revenirea la masa negocierilor cu liberalii. De asemenea, Cioloş a mai spus că nu va susţine nici un guvern minoritar, condus de Florin Cîţu, USR-PLUS urmând să facă Opoziţie în acest caz.

Planul PNL, dacă pică Guvernul Cîţu la moţiunea de cenzură

Conform surselor Observator, în planul Partidului Naţional Liberal este inclusă şi varianta în care liberalii nu merg la primele consultări cu o variantă de premier, lăsând responsabilitatea găsirii unei soluţii pentru USR şi PSD. Conform surselor Observator, după ce va pica Guvernul Cîţu în urma moţiunii de cenzură, PNL nu va merge cu nicio propunere la Klaus Iohannis pentru funcţia de premier. PNL vrea să lase USR – AUR – PSD să vină cu soluţa, transmite reporterul Observator Larisa Bernaschi. Cum această soluţie fie nu va exista, fie va pica la un eventual vot în Parlament, abia apoi va veni PNL cu o propunere, însă va fi o propunere-iepure care să se retragă, pe modelul Cîţu din martie 2020. În locul „iepurelui”, PNL îl va propune din nou pe Florin Cîţu ca premier.

Cum USR a anunţat că nu îşi mai doreşte să facă parte dintr-o coaliţie de guvernare cu Florin Cîţu premier, PNL speră să poată negocia cu PSD obţinerea învestiturii, mai spun sursele Observator. PSD a anunţat deja că nu va susţine un guvern minoritar condus de PNL, însă liberalii speră ca prin introducerea în programul de guvernare a unor proiecte ale PSD să obţină minimul necesar de voturi, în jur de 50, care să le asigure guvernarea.

Cum se desfăşoară dezbaterile și votul

Conform articolului 113 din Constituţie, Camera Deputaţilor şi Senatul, în şedinţă comună, pot retrage încrederea acordată Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. Articolul 47 din Regulamentul şedinţelor comune prevede că ”acordarea votului de încredere Guvernului şi retragerea încrederii acordate Guvernului prin adoptarea unei moţiuni de cenzură sunt supuse procedurii votului secret cu bile”, în prezenţa a cel puţin jumătate plus unu din membrii care compun cele două Camere ale Parlamentului.

După prezentarea moţiunii de cenzură de către deputatul sau senatorul desemnat de iniţiatorii acesteia, preşedintele care conduce şedinţa comună dă cuvântul prim-ministrului sau, în cazul imposibilităţii participării acestuia, membrului Guvernului care îl reprezintă, pentru prezentarea poziţiei Guvernului. În continuare, preşedintele dă cuvântul deputaţilor şi senatorilor, în ordinea înscrierii lor la cuvânt. După încheierea dezbaterilor, se trece la votarea moţiunii de cenzură. Moţiunea de cenzură se consideră adoptată dacă este votată de majoritatea deputaţilor şi senatorilor, în acest caz fiind vorba despre 234 de voturi. Dacă moţiunea de cenzură a fost respinsă, deputaţii şi senatorii care au semnat-o nu mai pot iniţia, în aceeaşi sesiune, o nouă moţiune de cenzură, cu excepţia cazului în care Guvernul îşi angajează răspunderea.

Ce urmează după votul moţiunii de cenzură

Potrivit calculelor din Legislativ, Guvernul Cîţu are şanse mari să fie demis, marţi, prin votul Parlamentului. Dacă moţiunea trece, imediat după vot, în scenă intră preşedintele Klaus Iohannis, care trebuie să cheme partidele parlamentare la consultări şi va desemna, în final, o nouă propunere de premier. Noul premier desemnat are la dispoziţie 10 zile pentru a veni în faţa Parlamentului cu o nouă echipă de miniştri şi cu un program de guvernare, pentru a primi votul de încredere.

 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.