Guvernul aruncă nucleara: prețurile la energia termică sunt prea mici

20 decembrie 2020  |  16:22  |  👁 396 Vizualizari


Principalul obstacol în calea eficienței energetice este reprezentat de faptul că prețurile energiei termice sunt prea mici, susține Guvernul. Totodată, în blocurile de locuințe căldura nu se facturează pe baza  consumului real la nivel de apartament, iar în cazul locuințelor unifamiliale prețul combustibililor este prea scăzut, arată Executivul.
Tarifele la energia termică ar putea crește substanțial în perioada următoare pentru a stimula populația să investească în eficiența energetică a clădirilor. Concluzia a reieșit din Strategia națională de renovare pe termen lung a clădirilor rezidențiale și nerezidențiale private și publice și transformarea lor într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică, emisă de Guvern și publicată în Monitorul Oficial. Astfel, printre principalele deficiențe identificate în domeniul eficienței energetice a clădirilor s-au numărat prețurile scăzute la energie (în special pentru încălzire), lipsa unui cadru  metodologic de optimizare din punct de vedere al costurilor,  deficienţe vechi structurale şi de siguranță, precum și calitatea diferită a documentelor elaborate de auditori energetici pentru clădiri, necontrolabile  sau neverificabile din punct de vedere al acurateței datelor înscrise. Din punct de vedere financiar, au fost semnalate dificultăți cauzate de dobânzile comerciale mari, lipsa garanţiilor sau  supra-garantarea, proiecte de dimensiuni mici care conduc la costuri mari cu tranzacţiile și cu dezvoltarea lor, dar și lipsa de debitori  solvabili.
Se consumă mai mult decât se plătește
Potrivit strategiei, în blocurile de locuințe nu se facturează pe baza consumului real la nivel de apartament, iar legislaţia privind  asociaţiile de proprietari are prevederi neclare sau insuficient fundamentate. În ce privește capacitatea financiară a proprietarilor de apartamente de a suporta costurile reabilitării termice aceasta este foarte scăzută, având în vedere veniturile mici ale acestora. Printre piedicile remarcate în strategie au fost consemnate lipsa de  mecanisme clare şi credibile pentru lucrările de renovare, neîncrederea în legătură cu plata ratelor de către vecini, lipsa posibilității de reglare (robinete termostatate la corpurile de încălzire), precum și lipsa de informații privind costurile asociate unei calităţi scăzute a aerului. În cazul locuințelor unifamiliale, absența eficienței energetice este legată de preţurile scăzute ale combustibililor utilizați, lipsa de standarde  pentru  echipamentele de  încălzire, lipsa de legislaţie privind  combustibilii neecologici care influenţează calitatea aerului şi generează emisii de CO2, dar și veniturile disponibile scăzute ale proprietarilor.
Prețuri care să reflecte costurile reale
Proprietarilor trebuie să li se prezinte beneficiile și costurile pentru participarea la programele de renovare (inclusiv potențialele consecințe în caz de neparticipare), se precizează în strategia de renovare. ”Campaniile de conștientizare trebuie dezvoltate, asigurând, în același timp, un preț al energiei care să reflecte costurile care să asigure viabilitatea financiară a aprovizionării cu energie și să ofere stimulente pentru eficiența energetică. Campaniile de comunicare ar  trebui, de asemenea, să promoveze schimbările de comportament ca  parte a efortului de stabilire a prețurilor la energie care să reflecte costurile reale. Această problemă este deosebit de relevantă în ceea ce privește stabilirea prețurile energiei termice pentru blocurile conectate  la termoficare, unde prețurile utilizatorilor finali sunt, în general, subvenționate. Reformele suplimentare ale prețurilor  ar  trebui  să  includă punerea în aplicare a tarifului binomial (în două părți) și îmbunătățirea metodologiei de alocare a costurilor cu energia  termică”, se mai arată în strategia Guvernului.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.