Guvernarea unei Românii fără guvern

4 ianuarie 2021  |  10:19  |  👁 403 Vizualizari


Luați la mână Programul de guvernare pentru 2021-2024, cel pe care Coaliția de dreapta îl consideră temelia a ceea ce vrea să facă. Mai răsfoiți și prin declarațiile lui Dan Barna, liderul USR, ale lui Dacian Cioloș de la PLUS și ale lui Ludovic Orban. Veți constata, cu surprindere, că pretinsul Program este o compilație. Câteva vorbe de la unul, câteva idei de la altul, sloganuri din campanie și virgule de la toată lumea. Adesea, între subiect și predicat. Cât la sută se poate realiza din ce este scris acolo? Sincer, cred că nici virgulele nu vor ajunge la locul lor. Au trecut neobservate, cum nebăgate în seamă vor fi și basmele înșirate acolo.

Sigur oamenii aceștia ne vor spune că până la sfârșitul guvernării vom ajunge la un salariu mediu echivalent celui european. Nu-i oprește nimeni. Numai că opera lor generoasă a început cu înghețarea pensiilor și salariilor la nivel de decembrie 2020. Și cred că va dura mult, e în raport de creșterea economiei, în raport de pandemie, de starea vremii și de orice altceva le poate crea un motiv de care să se agațe.

Guvernul minte! Minte! Minte!

Nu au trecut trei săptămâni de când PNL își lansa Programul de guvernare. Lucruri mărețe, desigur, dar în același registru al minciunii și al heirupismul de campanie. Cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în următorii patru ani, cu un ritm de creştere de peste 6% în 2024; PIB-ul pe locuitor în România va depăşi 85% din media UE la finalul anului 2024; salariul mediu net va creşte cu aproape 50% faţă de nivelul din 2020 şi va ajunge la 1.000 euro pe lună în 2024; pensia medie anuală va creşte cu cca. 536 lei până la aproape 2.000 lei în 2024 faţă de nivelul din 2020; puterea de cumpărare a veniturilor românilor va creşte cu peste 30% şi vom ava reducerea inflaţiei anuale sub 2%. Din toate acestea nu a rămas nimic în picioare.

Guvernarea a început, după cum spuneam, cu înghețări de pensii și salarii. Iar în privința inflației, ne-am lămurit. Prețurile au explodat pur și simplu, în bună măsură din cauza creșterii prețurilor la carburanți. Din ceea ce a promis PNL, ce mai rămâne valabil? Probabil doar titlul, dar nici acela până la capăt. Guvernul făcut din oastea de strânsură adunată în jurul PNL nu poate fi veșnic. Următorul guvern va veni cu un alt program. Apoi alt guvern, și încă unul, și încă unul, fiecare cu programul lui. Se vor schimba doar vorbele, nu și ideile, pentru că încă nu s-a născut guvernul care să și facă ce promite.

Pentru cine se guvernează?

Este tot mai limpede că Guvernul Cîțu nu va avea multe zile de trăit. Deja au apărut fricțiunile. Nu sunt insurmontabile, dar promit ușor, ușor scandaluri ale căror rezultat este previzibil. PLUS este nemulțumit de prezența lui Sorin Câmpeanu la Ministerul Învățământului. Și nu pentru că ar fi un dezastru, dar provine din imediata apropiere a lui Victor Ponta și, pe deasupra, ar mai fi făcut și traseism politic. Iar asta o spune Cioloș, cu un trecut care ar fi trebuit să-l determine să nu mai fie atât de vocal. Pe de altă parte, Anca Paliu Dragu, peședintele Senatului, vrea Parlament unicameral. Exact ceea ce nu vor liberalii. De aici, altă sămânță de scandal.

De altfel, USR și PLUS, după ce s-au văzut cu sacii în căruță, au trecut la monopolizarea Guvernului. Se cere tot mai mult resetarea României, dar niciunul dintre cei implicați nu este în stare să lege două vorbe despre ceea ce ar presupune acest lucru. Fiecare este convins că ideile și planurile lui sunt cele mai bune, sunt cele de care România ar avea nevoie. Poate că sunteți tentați să credeți că ar vrea cu adevărat o schimbare. Dar schimbarea la care cei trei actori politici visează este puterea. Ce vor face românii? Nimeni nu știe, nimeni nu vorbește despre acesta, pentru că nu intră în proiectele lor, cu care se laudă. Ceea ce este până acum se numește minciună, nu guvernare în beneficiul țării.

Foiala din Palatul Victoria

În tot acest timp, Iohannis se declară mulțumit de marea lui realizare. Cel puțin așa lasă să se înțeleagă. Este mulțumit că și-a păstrat partidul la guvernare, chiar dacă aceasta promite a fi un dezastru. Este mulțumit pentru că Florin Cîțu este docil și încă prea speriat ca să realizeze cum și-a băgat singur capul în jug. Este mulțumit și pentru că, în felul acesta, se va putea ocupa mai mult de vacanțele după care tânjește. Guvernul l-a scăpat de toate relele care s-ar fi spart în capul lui. Ignoră, însă, că guvernul nu există. Foiala din Palatul Victoria se poate numi oricum, dar nu guvern.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.