Georgia anunţă că va depune cererea de aderare la UE

European Union and Georgia. The concept of relationship between EU and Georgia.

3 martie 2022  |  07:33  |  👁 280 Vizualizari


Georgia, ţară invadată de Rusia în 2008, va depune „imediat” cererea de aderare la Uniunea Europeană, a transmis preşedintele partidului de guvernământ Visul Georgian, Irakli Kobakhidze, citat de BBC.

Președintele partidului Visul Georgian, Irakli Kobakhidze, a declarat reporterilor că face apel la UE „să revizuiască urgent cererea noastră și să ia decizia de a acorda Georgiei statutul de candidat la aderarea la UE”.

 Anunţul Georgiei vine la două zile distanţă după ce președintele ucrainean Volodimir Zelenski a semnat cererea de aderare a Ucrainei la Uniunea Europeană. Vineri seară, în Georgia au avut loc mari demonstrații împotriva invaziei rusești în Ucraina. În prezent, Rusia controlează două regiuni georgiene – Osetia de Sud și Abhazia – din 2008, când forțele rusești au alungat trupele georgiene din aceste regiuni.

În 2008, Rusia a anunțat retragerea militară de la granița cu Georgia, dar 8 zile mai târziu, a invadat Georgia. Războiul între Rusia și Georgia a izbucnit în regiunile separatiste Osetia de Sud și Abhazia, după ce cele două state s-au acuzat reciproc că au început ostilitățile. Războiul care a durat doar 5 zile a dus la pierderea a sute de vieți, a strămutat zeci de mii de persoane și a lăsat ambele teritorii într-o stare de conflict înghețat.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.