Fumatul poate avea urmări chiar și asupra nepoților

Știm că mamele sunt responsabile de sănătatea fătului și că anumite obiceiuri, precum fumatul, îl pot afecta la nivel cognitiv pe acesta. Un nou studiu arată, însă, că și bărbații care fumează pot afecta sănătatea copiilor.

Un studiu recent publicat în jurnalul PLOS Biology arată efectele fumatului transmise din generație în generație, de la tată la copil. Conform InVerse, acestea se transmit la un anumit nivel și nepoților.

Pradeep Bhide, directorul Center for Brain Repair din Florida, a studiat efectele cognitive ale utilizării nicotinei asupra unui grup format din trei generații de șoareci masculi.

În cadrul experimentelor, echipa lui Bhide a dat șoarecilor masculi apă cu nicotină în perioada în care produceau spermă, apoi au împerecheat acești șoareci cu femele ce nu au fost expuse la nicotină.

Toți puii au prezentat anumite caracteristici, precum hiperactivitate, deficit de atenție și inflexibilitate cognitivă. Acestea au fost testate într-un labirint pentru șoareci.

Echipa a indus, apoi, împerecherea femelelor din aceeași generație de șoareci cu masculi dintr-un grup ce nu a consumat nicotină. După ce puii din acea generație au crescut, s-a observat că efectele cognitive au persistat, însă la un nivel mai redus.

„Până acum nu au fost analizate efectele fumatului patern asupra copiilor și strănepoților. Studiul nostru arată că tații fumători pot transmite efecte negative asupra copiilor din multiple generații”, a declarat Bhide.

Rezultatele arată că modificările ADN-ului pe linie paternă sunt transmise viitoarelor generații, aceste mutații cauzate de nicotină regăsindu-se în spermatozoizi.

În cadrul studierii spermei de la șoarecii masculi ce au consumat nicotină, specialiștii au observat o serie de modificări epigenetice.

Documentare material: inverse.com

Citiți și

Ce se intampla daca bei lapte dimineata

Related posts

Leave a Comment

14 + nineteen =