Fruntea USR PLUS, Dacian Cioloș de râsul Parlamentului European – VIDEO

Locul 1 USR PLUS la europarlamentare, Dacian Cioloş a susţinut un discurs, în calitate de lider al grupului Renew Europe din Parlamentul European, după alegerea socialistului italian David Sassoli în funcţia de preşedinte al legislativului european.

Numai că a fost întrerupt de hohote de râs. Motivul: Cioloş a pledat ca funcţiile europene să nu mai fie alocate prin negocieri de culise, în timp ce şeful său politic, Emmanuel Macron, a dinamitat procedura democratică spitzenkandidat

Fostul premier a vorbit despre reformarea UE, despre o Uniunea mai aproape de cetăţeni şi a condamnat deciziile care se iau prin “negocieri de culise”.

A fost momentul în care unii parlamentari din sală au huiduit, iar alţii au izbucnit în râs. Motivul? Liderul informal al grupului Renew Europen, preşedintele Franţei Emmanuel Macron, a fost cel care a distrus procedura spitzenkandidat, prin care germanul Manfred Weber ar fi trebuit să ajungă preşedintele Comisiei Europene.

PPE a anunţat încă din toamna anului trecut că, în cazul în care va câştiga alegerile europarlamentare, Manfred Weber va fi preşedintele Comisiei Europene, cea mai importantă funcţie din arhitectura europeană.

Numai că, în urma negocierilor de culise, Weber nu a mai prins nicio funcţie. În urma unei înţelegeri Merkel-Macron, penrtru postul de preşedinte al Comisiei a fost propusă Ursula van der Leyen, ministrul Apărării din Germania. 

Dacian Cioloş: În grupul Renew Europe veţi avea un partener. Vă propunem chiar de la început şi propunem partenerilor noştri pro-europeni, proiectul unei conferinţe pentru viitorul Europei în care putem să aducem Europa mai aproape de cetăţeni.

În care să putem să ne asigurăm că nu negocierile de culise sunt cele care determină figurile proeminente care trebuie să conducă Europa şi cetăţenii pot să se exprime din acest punct de vedere.

Veţi avea susţinere din partea noastră (este întrerupt de râsete). Asta o să facem dragi colegi… Asta o să facem împreună pentru că trebuie să dăm posibilitatea ca ceea ce spunem în acest parlament să şi facem în relaţie cu cetăţenii. Şi veţi avea în Renew Europe un partener pentru acest proiect.

Rafala de râsete a venit pentru că deşi preşedintele Macron şi grupul său condus de Dacian Cioloş au fost principalii adversari ai procesului prin care candidaţii pentru şefia Comisiei Europene erau aleşi şi prezentaţi de familiile europene înainte alegerile europarlamentare, liderul Renew Europe propune acum un proiect care „să aducă Europa mai aproape de cetăţeni”, după ce principalele funcţii europene au fost alese prin „jocuri de culise”, la care Cioloş însuşi a participat.

Related posts

Leave a Comment

2 × 4 =