Noul director al muzeului „B.P. Haşdeu”, „Templul spiritist de la poalele Carpaţilor”, aşa cum este cunoscut castelul ridicat de Bogdan Petriceicu Haşdeu, este Valeriu Matei, cunoscut om politic din Republica Moldova și fost candidat la președinția acestei țări.
Valeriu Matei a participat la concursul pentru ocuparea postului de responsabil al muzeului, funcție echivalentă cu cea de director, în vara acestui an, fiind singurul candidat care a rămas în examen după proba scrisă.
Concursul de angajare a fost organizat de Primăria Câmpina, instituție în subordinea căreia se află muzeul. Pe lângă Valeriu Matei, alți trei candidați și-au depus dosarele de participare, însă nu au reușit să obțină punctaj suficient pentru a fi declarați admiși, susțin surse din administrația publică locală.
Anunțul de organizare a concursului pentru ocuparea funcției de responsabil muzeu „B.P. Hașdeu” Câmpina nu mai este public pe site-ul oficial al primăriei și nici cel cu rezlutatele obținute de candidați.
Contactat telefonic, viceprimarul municipiului Câmpina, Liviu Dumitrache, a precizat că știe că acest concurs s-a finalizat cu desemnarea câștigătorului Valeriu Matei, dar nu poate preciza dacă acesta a preluat deja postul. Viceprimarul a confirmat că anunțul privind concursul „a fost șters” de pe site.
Concursul pentru desemnarea noului director al muzeului a fost organizat la patru ani de la decesul neașteptat al Jenicăi Tabacu, în decembrie 2018. De atunci, celebra instituție de cultură a fost condusă de un director interimar. De aproximativ doi ani de zile, castelul, printre cele mai vizitate obiective turistice din Prahova, este închis pentru lucrări de reabilitare.
În vârstă de 63 de ani, Valeriu Matei este absolvent al Universității de stat „M. V. Lomonosov” din Moscova, Facultatea de istorie, specialitatea etnologie. În 1990 a fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova (1990-2002), ocupând inclusiv funcția de vicepreședinte al acestei instituții. La alegerile din 1996 a candidat inclusiv la președinția Republicii Moldova.
În paralel cu implicarea în viața politică, Valeriu Matei are și o bogată activitate culturală, fiind membru de onoare al Academiei Române (2011), distins cu Ordinul Steaua României în grad de Comandor, fiind autorul a numeroase volume de proză, poezie, istorie și critică literară.
Este cetățean de onoare al municipiilor Iași, Ploiești, Vălenii de Munte și al comunei Dumbrăveni, județul Suceava, al municipiilor Soroca, Edineț, orașului Leova, raionului Sângerei și al comunei Cazangic (Republica Moldova). Numele său îl poartă Biblioteca publică raională Leova și Gimnaziul din comuna Dumbrăvița, raionul Sângerei, conform Wikipedia.
Noul director al muzeului B.P.Hașdeu are de luptat cu imaginea Jenicăi Tabacu, femeia care a condus timp de aproape 20 de ani instituția. A fost printre puținii oameni de cultură care au încercat să descifreze „lucrurile de dincolo de noi”, lăsate nouă de B.P. Haşdeu.
Ştia că nici la un secol de la moartea savantului, oamenii nu pot accepta astfel de practici pentru că, în lipsa unei educaţii aparte, nu le pot înţelege. „Arhiva spiritistă”, în cinci volume, aduce publicului comunicările lui Haşdeu din timpul şedinţelor de spiritism, texte traduse de Jenica Tabacu.
Fosta directoare s-a luptat două decenii ca templul spiritist de la Câmpina să nu cadă în derizoriu și să nu fie considerat un castel „unde se învârt mesele”, atrăgându-și, de-a lungul timpului, multe critici pentru că a refuzat să transforme muzeul în mașinărie de făcut bani.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.