Faimosul Avram Iancu ajuns la Gura Bosforului

Declaratiile uimitoare ale romanului 

“Da prieteni!
Am ajuns la gura Bosforului. Mai exact, suntem pe plaja de sub cetatea Rumeli Feneri, ce străjuiește această strâmtoare.
Practic, am străbătut distanța Sulina -Istanbul. Doar 400 de metri mă mai despart de intrarea în Bosfor. Și o voi face mâine într-o zi importantă: este Ziua Națională a Turciei.


Transmit pe această cale cele mai calde salutări poporului turc.
Totodată, sunt tare bucuros că, într-o astfel de zi, un român va străbate înot acest loc de maximă securitate, restricție, plin de istorie, cu un trafic infernal, escortat de către Paza de Coasta turcă. Mulțumesc!
Am traversat înot celebrul Canal al Manecii. Dar, parcă, în Bosfor intru cu emoție și respect mult mai mare, deosebit. Se prea poate ca aici, conform cu o teorie, pe care am studiat-o în câteva rânduri, să fie cauza potopului biblic. Conform cu teoria, în urmă cu mai multe mii de ani, Bosforul nu exista. Un cataclism de proporții impresionante a rupt continentul în acest loc , fisurându-l. Marea Neagră (care la acea vreme era un lac cu apă dulce, mult mai restrâns) a fost inundată de apele sărate ale Mediteranei. Egalizarea apei nu s-a făcut într-o singură zi. A durat ceva vreme. Timp în care malurile Mării Negre au fost inundate (230 km) în zona țării noastre. Actualele guri de vărsare ale Dunării sunt tinere!
Pe acele vremuri ale cataclismului, mărețul fluviu, pe care l-am străbătut înot anul trecut, se varsa mai la sud. Albia vechii scurgeri se vede foarte clar și pe o banală harta google. Așadar, aici în Bosfor, se pare ca a fost cauza sfârșitului unei lumi întregi. Și sfârșitul familiei lui Brâncoveanu.
Apa este rece. Îndur hipotermie! Dar în 30 octombrie voi ajunge la destinația finală.”

Related posts

Leave a Comment

1 − 1 =