Facebook lanseaza moneda virtuala Libra

Facebook s-a asociat cu alte 27 de companii mari, pentru a lansa, anul viitor, Libra, o monedă virtuală, cu obiectivul declarat de a crea o infrastructură financiară globală uşor accesibilă pentru miliarde de oameni din întreaga lume.

Facebook ar putea, astfel, să bulverseze sistemul financiar mondial, ceea ce stârneşte, deja, îngrijorare.

Statele din grupul celor mai industrializate tari şi Fondul Monetar Internaţional au anunţat că vor urmări foarte atent aceasta monedă virtuală Libra.

Proiectul Libra ilustrează dorința rețelei sociale de a se diversifica dincolo de publicitatea online, baza modelului său economic.

Ca și alte monede virtuale, Libra se va baza pe tehnologia “blockchain” un fel de imens registru public care servește pentru transferul de monede virtuale rapid, sigur şi în mod anonim.

Clare Sebastian, CNN: “Pentru a avea acces la Libra ai nevoie de acest soft, care a fost botezat Calibra. Când va fi lansat, anul viitor, va integra Facebook Messenger şi WhatsApp. Aşadar, teoretic, aţi putea transfera bani aşa cum trimiteţi un emoticon. Sistemul este conceput să aibă costuri mici pentru transferurile în străinătate, dar şi să fie rapid. Facebook spune că, la început, Libra va putea gestiona o mie de tranzacţii pe secundă”.

Oficial, Libra este un instrument adresat în special celor excluşi din sistemul bancar, în țările emergente de exemplu.

Lansându-se în domenul delicat al criptomonedelor, afectat de scandaluri de piratare și de spălare de bani, Facebook îşi asumă o provocare majoră.

Guvernatorul Băncii Angliei a avertizat că, dacă proiectul Facebook se va dovedi un succes, “va deveni instantaneu sistemic și va trebui supus unor reglementări stricte”.

 

Sursa: protv.ro

Related posts

Leave a Comment

three × three =