Explozie de cazuri de rujeolă in Prahova

Județul Prahova pare să fie – în această perioadă – polul rujeolei, deși, la nivel național, numărul cazurilor nou înregistrate este mai scăzut comparativ cu prima jumătate a anului.

Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile (CNSCBT) a dat publicității o nouă statistică îngrijorătoare pentru sănătatea copiilor din Prahova, din care reiese că trendul crescător al numărului cazurilor de pojar, din ultimele două săptămâni, ar trebui să dea de gândit serios populației.

Și în săptămâna 17 – 21 septembrie, județul nostru s-a situat pe primul loc la nivel național în situația întocmită privind cazurile confirmate de rujeolă, cu 61 dintre cele 85 de îmbolnăviri raportate în România.

Creșterea incidenței pojarului în rândul prahovenilor ar trebui să fie un semnal de alarmă și în condițiile în care este perioada în care copiii merg la creșă, grădiniță și la școală, ceea ce ar însemna o adevărată explozie a cazurilor de rujeolă, dacă nu se iau măsurile de prevenire a apariției îmbolnăvirilor.

Cazurile nou apărute din Prahova vin în contextul în care, conform datelor făcute publice tot de către CNSCBT, dozele de vaccin ROR rămase nefolosite la finalul lunii august este de ordinul miilor, atât la medicii de familie, cât și la Direcția de Sănătate Publică.

 

Cel mai mare val de îmbolnăviri de pojar pare să se fi abătut peste județul Prahova de la începutul acestui an și până în prezent. La finalul săptămânii trecute, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile arăta că în Prahova au fost raportate 61 de cazuri nou înregistrate de rujeolă, ceea ce înseamnă că există o creștere a incidenței acestei boli în rândul prahovenilor, în special în rândul copiilor, având în vedere că în săptămâna anterioară 54 de persoane fuseseră raportate ca fiind bolnave de rujeolă.

În țară, numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă raportate până la data de 21 septembrie este de 15.352, din care 59 de morți, unul dintre decese fiind anunțat și în județul Prahova, în luna martie, la un copil de 11 luni, nevaccinat.

Pe de altă parte, însă, Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile a dat publicității și situația stocurilor de vaccinuri la nivel național, la finalul lunii august. Conform documentului respectiv, numărul dozelor de vaccin ROR (rujeolă, rubeolă, oreion) rămase la sfârșitul lunii pentru care se face raportarea era, în teritoriul județului nostru (la medicii de familie) de 3.716, în timp ce la Direcția de Sănătate Publică mai erau în stoc 4.604 astfel de doze.

 

 

Related posts

Leave a Comment

four − 1 =