Preţurile materialelor de construcţii au explodat în ultimul an! Cel mai mult s-au scumpit polistirenul şi cuprul: între 60 şi 70%. Ca să rămână pe profit unii dezvoltatori deja au crescut pretul locuinţelor cu câteva mii de euro. Criza materialelor de construcţii loveste în plin şi proiectele de infrastructură mare. Patronatele din construcţii vorbesc despre întârzieri şi blocaje pe şantiere.
Mihaela vrea să se mute într-o locuinţă mai spaţioasă, cu o curte. Pentru asta este dispusă şi să facă zilnic naveta spre București.
Mihaela, cumpărător: ”Ne gândim să facem și un împrumut la bancă și sa mai mergem cu ceva extra vânzând o altă locuință și așa ne împlinim visul”
Iar pentru visul ei e dispusă să plătească cel mult 100 de mii de euro. Mihaela, cumpărător: ”Căutam de ceva timp și într-adevăr difera prețurile”
Speriaţi de scumpiri, mulţi cumpărători migrează spre localităţile limitrofe. Doar că supriză – nici aici locuinţele nu mai sunt ieftine. Cum materialele de construcţie s-au tot scumpit, şi dezvoltatorii şi-au adaptat oferta.
Cosmin Cincora, dezvoltator: ”Construim niște case pentru middle class. Undeva între 90 de mii euro și 130 mii euro. Sunt preturi ajustate. Sunt aduse la nivelul costurilor pe care le avem cu materialele în momentul de față”.
Dezvoltatorii spun că polistirenul, material esenţial în izolarea locuinţelor, s-a scumpit cu aproape 60%. La fel şi si cărămida. Iar cuprul, material folosit la instalaţiile electrice, s-a scumpit cu 70%. Inclusiv tabla pentru acoperiş costă mai mult cu 38%.
Adrian Negrescu, consultant economic: ”Dacă prețurile vor continua sa crească în acest ritm extrem de puternic ne așteptam ca în 2022 locuințele să se scumpească semnificativ, iar mare parte din populație sa nu mai poată lua un credit de locuință”
Irina Savu, reprezentant dezvoltator: ”În ultima perioada a existat o stagnare a cererii, însă clientii au conștientizat ca prețurile nu se vor micșora ci dimpotrivă”.
Criza materialelor de construcţii lovește însă din plin şi proiectele de infrastructură mare. Patronatele din construcţii vorbesc despre întârzieri şi blocaje pe şantiere.
Adriana Iftime, patronat constructii: ”Proiectele începute sunt duse greu de constructori. Sunt deja semne ca unele santiere își închid porțile. Constructorii nu se mai prezintă la licitații. Sunt deja sute de licitații anulate datorită faptului ca nu s-a prezentat niciun constructor”
Guvernanţii vor să schimbe legea pentru a putea da mai mulţi bani firmelor cu care statul are contract astfel încât să acopere creşterile de preţuri la materiale.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.