Exclusiv! Muzeul Memoriei inaugurat în această seară la Ploiești cu sprijinul Consiliului Județean Prahova – Galerie Foto

Asociația PunctArt, cu sprijinul Consiliului Județean Prahova a inaugurat în această seară la Palatul Culturii din Ploiești, prima expoziție a Muzeului Memoriei din 2019, în prezența primului grup de copii vizitatori, elevi ai școlii gimnaziale din comuna Măgurele.

Proiectul Memoriei își propune să construiască un loc al amintirilor în care să se valorifice trecutul personal.

Echip organizatoare este construită din 30 de membrii, cu oameni din toate domeniile, care au mers pe prima cercetare, cu accent pe Marele Război.

Este transpus în imagini, sunet și video, ce gândeau oamenii, ce simțeau, s-a lucrat cu foarte mulți colecționari din Franța, Austria, Marea Britanie, Statele Unite, etc.

Expoziția este defapt un drum, pentru a genera o emoție asupra trecutului, echipa a construit o serie de instalații numite insule ale amintirilor.

 

Concret, există un cufăr cu amintiri, CARTOLINE – imagini cu Ploieștiul de odinioară, ce pot fi luate gratuit de vizitatori.

Există o instalație de perete cu eroii Primului Război Mondial, despre care nu se învață în școală.

 

Instalația de umbre pune în valoare într-o metodă interactivă, imagini din viața cotidiană și dificultățile din timpul Primului Război Mondial.

Expoziția are și o altă instalație cu prezentarea unor căști de soldați, dar și o serie de filme inedite.

O hartă multimedia, unde sunt proiectate scenele istorice cu Primul Război Mondial.

La nivel de sunet, muzeul are un tunel acustic, unde se aude sunetul trecutului cel mai vechi, în cântece de cătănie ale unui soldat din Primul Război Mondial.

Miezul expoziției, este ,,Telefonul Amintirilor”, cu bunici, seniori, care au trăit în urmă cu un secol.

Este un telefon vechi, cu două funcții, una de a asculta mesaje despre trecut și o a două funcție cu posibilitatea de a înregistra o amintire pe care poți să o primești peste un an.

Expoziția este deschisă până pe 3 februarie, în intervalul 12.00 – 20.00, cu acces gratuit, la Sala Coloanelor din incinta Palatului Culturii Ploiești.

Cei care doresc să viziteze expoziția cu un grup organizat, pot contacta organizatorii, persoana de contact fiind Ștefania Iorga, mail: stefania@punctart.ro

Expoziția a fost premiată de Administrația Fondului Cultural Național, drept cel mai bun proiect de celebrare a Centenarului Marii Uniri de la 1918.

Related posts

Leave a Comment

three × four =