EXCLUSIV! Firmă înființată de apropiatul lui Dacian Cioloș, europarlamentarul Dragoș Pîslaru, contract direct de la Primăria USR a Brașovului

11 ianuarie 2022  |  14:31  |  👁 310 Vizualizari


Dezvăluire Bugetul.ro. Primăria Brașov, prin Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, a semnat, în luna iulie a anului 2021, un contract de achiziție directă pentru un „Masterplan Velo pentru Municipiul Brașov și zona adiacentă”. AMDDTP Brașov, companie aflată în subordinea primarului USR, Allen Coliban, i-a încredințat direct contractul unei societăți înființate de Dragoș Pîslaru, europarlamentar USR: CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA, fosta SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA. Valoarea contractului este de 95.000 de lei – 19.305 euro. Contractul apare în Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP), Facem precizarea că, în prezent, Dragoș Pîslaru nu mai are acțiuni la CIVITTA STRATEGY & CONSULTING, însă, în 2019, când a candidat la alegerile europarlamentare din 2019, figura ca acționar minoritar, cu 0,5% acțiuni.

Descrierea achiziției: „Realizarea unui studiu de fundamentare a investitiilor in domeniul infrastructurii specifice pentru utilizarea mersului cu bicicleta ca element de sustenabilitate in cadrul conceptului de mobilitate urbana durabila la nivel metropolitan. In cadrul studiului (si a procesului de elaborare ) vor fi parcurse minim următoarele etape / componente: – campanie de informare – analiza situatie existenta – definire cadru strategic si identificare optiuni de trasee – detaliere trasee, conectarea cu comunitățile limitrofe Municipiului Brașov – formulare direcții si plan de actiune – Consultare publică Pe parcursul elaborarii studiului se va asigura comunicarea cu factorii relevanti pentru furnizarea unui studiu relevant, legitimat prin consultare publica si asumat de autoritatile locale. Se va avea in vedere faptul că studiul va fi inclus in Planul de Mobilitate Urbana Durabila al Zonei Metropolitane Brașov”.

La începutul lunii decembrie 2021, instituția controlată de Allen Coliban (USR) a lansat un chestionar pentru elaborarea masterplanului velo

Într-o postare pe Facebook, în luna decembrie 2021, Primăria Brașov a demarat o cercetare pentru elaborarea masterplanului Velo.

„Primăria Brașov, în parteneriat cu Asociația Metropolitană pentru Dezvoltarea Durabilă a Transportului Public (AMDDTP), Civitta Strategy & Consulting SA și OPTAR, a lansat un chestionar (https://forms.gle/STWXfrG1CSYmmQBcA) pentru a afla modul în care brașovenii utilizează diferitele sisteme de transport, dar și pentru a afla care sunt nevoile celor care vor să utilizeze bicicleta ca mijloc de transport sau de agrement. Această cercetare face parte din procesul de elaborare a masterplanului velo, document strategic care are în vedere transformarea Brașovului într-un oraș prietenos cu bicicliștii”, a transmis Primăria Brașov.

Primăria USR-istului Coliban, contract direct și pentru apropiatul lui Clotilde Armand

Un fost candidat USR-PLUS la Consiliul Local Sector 1, anume Cornel Bărbuț, a primit un contract, prin atribuire directă, de la Primăria Brașov, acolo unde primar este USR-istul Allen Coliban. Mai precis, firma lui Bărbuț, Vegacomp Consulting SRL, a primit un contract în valoare de 105.000,00 lei – 21.218,98 de euro – de la Asociația Metropolitană pentru Dezvoltare Durabilă a Transportului Public Brașov, companie ce aparține de primăria controlată de Allen Coliban (USR). În schimbul acestei sume, firma lui Bărbuț asigură servicii de „elaborare politică de parcare pentru Municipiul Brașov”. Contractul a fost încheiat la 18.10.2021. Anterior, în spațiul public au apărut informații că Bărbuț este un apropiat al lui Clotilde Armand. În luna martie a.c., Bărbuț a fost acuzat că vrea să preia controlul parcărilor din Sectorul 1. Facem precizarea că atribuirea contractului de către Primăria Brașov către fostul candidat USR-PLUS la Consiliul Local Sector 1 nu este ilegală, însă încalcă promisiunile făcute de USR în campania electorală, când partidul prezidat acum de Dacian Cioloș a criticat formațiunile politice de tradiție, pentru nepotisme și atribuirea de contracte de la stat către camarila de partid”,

Primarul USR al Brașovului a mai încercat să-i dea un contract unui consilier județean USR, însă, după apariția informației în spațiul public, înțelegerea nu s-a mai concretizat. Mai precis, primarul USR al Brașovului, Allen Coliban, a semnat în numele Primăriei Brașov, la 26 noiembrie, un contract de prestări servicii, prin atribuire directă, cu firma SC NVLR WEB STUDIO SRL. Nimic anormal până aici. Doar că firma mai sus menționată, potrivit datelor disponibile pe SEAP, o are ca reprezentant legal pe Ivan-Nunvailer Anca Gabriela, soția consilierului județean brașovean Silviu Ivan Nunvailer (USR).

Firma înființată de Pîslaru, contracte pe bandă rulantă cu statul

În anul 2019, Bugetul.ro scria că, la 5 iulie 2018, Ministerul Fondurilor Europene, în fruntea căruia se afla Rovana Plumb, a încheiat un contract de prestări servicii cu asocierea SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA (lider asociere) – firma fondată de Dragoș Pîslaru -, SC GRUPUL DE CONSULTANȚĂ PENTRU DEZVOLTARE DCG SRL – firma înființată de Dan Barna, SC ARCHIDATA SRL și SC NTSN CONECT SRL.

Valoarea contractului încheiat între MFE și cele patru firme este de 2.382.165,78 de lei cu TVA – aproximativ jumătate de milion de euro.În schimbul acestei sume, firma fondată de Dragoș Pîslaru și cea înființată de Dan Barna, dar și celelalte două societăți, oferă servicii de consultanță pentru realizarea evaluărilor în domeniul transporturilor prevăzute în Planul de Evaluare a Programului Operațional Infrasctructură Mare 2014-2020, potrivit art. 56 al RDC nr. 1303/2013, în cadrul proiectului „Implementarea Planului de Evaluare pentru Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020”, scriam la vremea respectivă.

Dragoș Pîslaru, contracte cu Liviu Dragnea și Darius Vâlcov

În 2010, firma lui Pîslaru a primit 153.510 RON de la Consiliul Județean Teleorman, condus la acel moment de Liviu Dragnea (PSD), pentru „Realizarea Strategiei de dezvoltare durabila a judetului Teleorman 2008-2013” (data atribuirii: 26.03.2010).

Mai mult, în perioada 2009-2014, el a avut contracte cu Primăria Municipiului Slatina, judeţul Olt, conform Jurnalul Național. În momentul în care a început relația dintre firma lui Pîslaru și Primăria Slatina, instituția era condusă de Darius Vâlcov.

În 2009, firma lui Pîslaru a primit de la primăria lui Vâlcov un contract de 332.312 lei fără TVA. Banii erau pentru servicii de consultanţă acordată în cadrul a două proiecte. În 30 august 2011, firma sa a primit din nou 110.000 lei fără TVA, pentru servicii de consultanţă în managementul proiectului. Un alt contract încheiat de SC GEA Strategy & Consulting SA cu Primăria Slatina a fost derulat în 2014 şi a avut valoarea de 4 milioane de lei fără TVA.

Dragoș Pîslaru, despre contractele pe bandă rulantă cu statul: „Nu am absolut nimic de-a face cu ele”

Conform propriei declarații de avere din anul 2016, completate în calitate de ministru al Muncii, în Guvernul Cioloș, document ce a fost verificat de Bugetul.ro, Pîslaru i-a cedat unei persoane fizice acțiunile pe care le deținea la SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA, în schimbul sumei de 339.600 de lei – ce urma să fie achitată pe o perioadă de maximum patru ani.

În mod surprinzător, potrivit declarației de avere completate în 2019, când a candidat la alegerile europarlamentare, îl găsim pe Dragoș Pîslaru acționar minoritar (0.5%) la SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA.

SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA este, de fapt, fosta firmă înființată de Pîslaru, SC GEA STRATEGY & CONSULTING SA, care și-a schimbat denumirea după ce a fost achiziționată de un grup estonian.

În același document, Dragoș Pîslaru menționează că a împrumutat SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA cu 121.368,16 lei.

Totuși, europarlamentarul PLUS a declarat, pentru Libertatea, că el are un rol „onorific” în companie.

Conform sursei citate, Dragoş Pâslaru şi-a vândut acţiunile din firma pe care a înfiinţat-o, reprezentând aproximativ 30% din total, odată ce a devenit ministru al Muncii, în aprilie 2016. Mandatul său a durat mai puţin de un an, iar după finalizarea lui, a revenit în firmă. Când, după un an, ea a fost vândută estonienilor, Dragoş Pâslaru a primit o participaţie de 0,5%, pe care el o numeşte „onorifică”.

În martie 2017, firma a fost cumpărată. Practic, în acel moment am primit această ofertă, de a lucra pentru firmă o perioadă de timp, ca partener, pe zona de antreprenoriat şi inovare, adică pe sector privat”, a declarat Dragoş Pâslaru.

El a mai precizat că acuzaţiile potrivit cărora afacerile firmei ar avea legături cu politica sunt „tendenţioase şi denigratoare”.

Contractele cu autorităţile publice sunt gestionate de alţi parteneri. Eu nu am absolut nimic de-a face cu ele. Rolul meu este complet diferit. Nu iau decizii în firmă. Sunt angajat, dar cu o senioritate recunoscută”, a mai spus fostul ministru.

Conform informațiilor noastre, Dragoș Pîslaru nu mai are nicio acțiune la firma pe care a înființat-o în 2006. De altfel, potrivit ultimei declarații de avere depuse de Dragoș Pîslaru, ce a fost verificată de Bugetul.ro, europarlamentarul USR nu mai deține acțiuni la SC CIVITTA STRATEGY & CONSULTING SA. Acesta pare să fi cedat pachetul minoritar pe care îl mai deținea – 0,5% – după scandalul izbucnit în spațiul public. 

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.