Peste 130.000 de absolvenți de clasa a VIII-a susțin astăzi examenul de Evaluare Națională la limba română. Ca și anul trecut, examenul are loc în condiții speciale, din cauza pandemiei COVID. Sunt însă și alte schimbări față de anii precedenți: structura subiectelor este modificată, iar elevii pot de acum să taie pe foaia de examen. Examenul începe la ora 9.00, iar candidații au la dispoziție două ore pentru a rezolva subiectele.
Evaluare Națională începe astăzi în 3.850 de centre din țară, unde sunt așteptați 131.177 de absolvenți ai clasei a VIII-a care s-au înscris pentru a susține examenul.
Pentru a doua oară, Evaluare Națională are loc sub semnul COVID, însă spre deosebire de anul trecut, nu se mai face triaj epidemiologic și nu se mai măsoară temperatura elevilor. Aceștia vor trebui însă să poate masca de protecție. O altă noutate o reprezintă faptul că pentru prima oară, pe lângă cele 2 ore alocate rezolvării subiectelor, elevii care susțin examenul de Evaluare Națională 2021 vor avea în plus 15 minute, pentru a-și completa datele.
În premieră, candidații vor primi subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini suplimentare dacă este cazul. Accesul candidaților în săli la examenul de Evaluare Națională 2021 este permis în intervalul orar 8:00 – 8:30, urmând ca de la ora 9.00 să înceapă examenul propriu-zis. Structura subiectelor la examenul de limba română de la Evaluare Națională, modificată Dn cauza pandemiei care a făcut ca anul școlar să se desfășoare mai mult online, programa pentru Evaluarea Națională 2021 a fost simplificată. Consultați programa la Română la Evaluarea Națională 2021.
La limba română, structura subiectelor este diferită. Acum, elevii trebuie să rezolve și o cerință concepută după modelul testelor PISA, așa cum au avut și la simularea susținută la sfârșitul lunii martie. „Subiectele sunt mai aproape de modalitatea de testare PISA, au făcut obiectul unor multiple teste de antrenament, sunt cunoscute, tematica de examen de asemenea a fost cunoscută. Din perspectiva gradului de dificultate, nu sunt nici mai simple, nici mai complicate”, a declarat, luni seară, într-o intervenție la Digi24, ministrul educației Sorin Cîmpeanu. Nu doar structura subiectelor se schimbă, ci și cerințele și punctajele. Astfel, examenul de evaluare națională la limba română are doar două subiecte: primul – cu mai multe puncte și subpuncte – este notat cu 70 de puncte. Al doilea subiect are 20 de puncte și este o compunere pe o temă dată.
Pașii pe care elevii trebuie să-i urmeze:
Candidații la Evaluarea Națională 2021 vor fi dirijați de către asistenți direct către locul destinat, în sala de examen, unde vor fi așezați câte unul în bancă, alfabetic. În intervalul 8.30 – 9.00, candidații vor fi legitimați și li se va explica modul de desfășurare a probei. Începând cu ora 9.00, candidații la Evaluarea Națională 2021 vor primi broșura cu subiectele și hârtie ștampilată pentru ciornă. Candidații vor completa caseta de identificare (în maximum 15 minute), iar asistenții vor verifica datele înscrise de candidați și vor secretiza caseta. La probele scrise de la Evaluarea Națională 2021, candidații primesc subiectele sub formă de broșură, putând să solicite și pagini, dacă este cazul. Broşura se va preda la finalul probei, întrucât conţine subiectele şi rezolvările acestora, nu rămâne în posesia candidaţilor. Pentru elaborarea lucrării scrise, elevii folosesc numai cerneală sau pastă de culoare albastră, iar pentru executarea schemelor şi a desenelor folosesc numai creion negru. La proba de limba română, un răspuns completat în căsuţa de răspuns poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a literei scrise în căsuţă şi scrierea în dreapta căsuţei a literei asociate răspunsului considerat corect. La proba de limba română, un răspuns care constă în marcarea cu X a unei opţiuni poate fi corectat prin tăierea cu o linie orizontală a marcajului X şi marcarea cu X a răspunsului considerat corect. La proba de limba română sunt permise sublinierile pe text cu creion sau stilou/pix de culoare albastră, iar în cazul itemilor care vizează sintaxa frazei nu se consideră semn particular delimitarea propoziţiilor în frază.
Reguli pentru elevi la proba la limba română de la Evaluarea Națională 2021 Se interzice candidaților să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicarea între candidați sau cu exteriorul. Încălcarea regulilor menționate va fi considerată fraudă/tentativă de fraudă, iar candidații respectivi sunt eliminați de la proba în cauză. Candidații eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă primesc nota 1 (unu) pe lucrarea scrisă. Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim prevăzut pentru rezolvarea subiectelor pot părăsi centrul de examen cel mai devreme după o oră de la începerea rezolvării subiectelor. Candidații nu părăsesc sala de examen cu subiectele, având obligația să predea borșura care conține atât subiectele, cât și rezolvarea acestora.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.