Europa se izolează de România! Țările europene nu mai primesc români. Avem de respectat reguli stricte

14 iulie 2020  |  07:09  |  👁 431 Vizualizari


Explozia de noi cazuri de coronavirus din România ne pune la grea încercări. Mai multe țări europene au introdus o serie de restricții pentru cetățenii români care vor să călătorească.

Mai exact, opt state din Uniunea Europeană au introdus măsuri de restricţionare pentru cetăţenii români, a anunțat joi, ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu.

Acesta a dat și exemplu Lituania, care recomandă autoizolarea pentru 14 zile sau Slovacia care cere un test negativ pentru a permite intrarea în ţară, apoi o perioadă de cinci zile de autoizolare, iar apoi făcut încă un test care este negativ permite călătoria prin ţară.

„Sunt opt state din UE care au introdus deja măsuri de restricţionare de diverse forme, inclusiv cu obligativitate de autoizolare. Sunt variaţiuni de la stat la stat, nu există un standard omologat. Sunt state care impun această obligaţie de autoizolare, sunt state cum este Lituania, de exemplu, care recomandă autoizolarea, 14 zile sau Slovacia care spune puteţi intra pe teritoriul Slovaciei dacă prezentaţi un test negativ făcut în ultimele patru zile, staţi cinci zile în autoizolare, la finalul celor cinci zile mai faceţi un test care dacă este negativ puteţi călători liber prin Slovacia sau cazul Maltei care interzice complet în momentul ăsta intrarea cetăţenilor români pe teritoriul său.

E greu de anticipat dacă vor mai fi şi alte situaţii, dacă vor fi şi alte state care vor introduce România pe o astfel de listă, totul depinde de evoluţia epidemiologică din România”, a anunţat Aurescu.

Cele opt țări care au impus astfel de restricții sunt: Estonia, Finlanda, Norvegia, Malta, Danemarca, Austria, Slovacia și Lituania.

Ce se întâmplă cu românii din străinătate

Totodată, ministrul a vorbit și despre situaţia muncitorilor români din străinătate. Potrivit acestuia, nu au fost multe cereri de asistenţă consulară, fiind cazuri când misiunile diplomatice s-au autosesizat.

“Din păcate, situaţia celor care solicită asistenţa consulară nu este atât de numeroasă, nu avem atât de multe solicitări de asistenţă consulară. Pentru noi este foarte important ca cetăţenii români care se află într-o situaţie de dificultate, indiferent de ipoteza în care se află, inclusiv din această categorie, să ceară misiunii diplomatice, oficiului consular, sprijinul.

De foarte multe ori misiunile noastre diplomatice s-au autosesizat, au văzut informări în presă sau au primit informaţii pe alte canale şi au abordat autorităţile locale, regionale, centrale, au intrat în legătură cu asociaţii profesionale, au vizitat fermele sau locaţiile unde s-au întâmplat astfel de situaţii şi au făcut tot felul de demersuri pentru a clarifica situaţia, pentru a obţine un regim de control mai strict, uneori chiar şi pentru a închide spaţii de cazare necorespunzătoare aşa cum s-a întâmplat în Austria într-un caz”, a mai declarat ministrul Afacerilor Externe.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.