Eurodeputații interzic articolele de plastic de unică folosință în UE din 2021

Uniunea Europeană vrea să reducă poluarea cu plastic și va interzice comercializarea unor obiecte precum paiele pentru băuturi, tacâmurile și farfuriile sau bețișoarele de urechi din plastic.

UE va interzice începând cu 2020 sau 2021 punerea pe piaţă a mai multor tipuri de produse, iar statele membre trebuie să adopte planuri naţionale pentru reducerea plasticului din ambalajele alimentare, astfel încât, pană în 2025, să retragă 95% din plasticul de unică folosinţă de pe piaţă. La rândul lor, producătorii vor trebui să plătească pentru colectarea ambalajelor de plastic şi vor primi ajutor pentru a dezvolta modalităţi alternative de ambalare.

Comisia Europeană a propus la sfârşitul lui mai interzicerea a circa zece categorii de produse de uz cotidian, care reprezintă numai ele 70% din deşeurile ajunse în oceane sau pe plaje.

Printre aceste produse, tacâmuri, farfurii, paie de plastic, beţişoare pentru urechi sau beţişoare pentru amestecat băuturile sau beţele de plastic pentru baloane, care vor trebui să fie confecţionate din materiale mai durabile.

Într-un text adoptat miercuri cu o largă majoritate – 571 de voturi pentru, 53 împotrivă şi 34 de abţineri – Parlamentul European reunit la Strasbourg a propus adăugarea pe această listă a unor produse precum ambalajele de fast-food din polistiren sau a produselor „oxoplastice”, presupuse biodegradabile, dar care se descompun în realitate în microparticule de plastic.

Consumul altor câteva articole, pentru care încă nu există alternativă, va trebui redus de statele membre cu cel puțin 25% până în 2025. În această categorie intră cutii de burger de unică folosință, cutii de sandvişuri sau recipiente pentru fructe, legume, deserturi sau înghețate.

Potrivit deciziei Parlamentului European, statele membre vor elabora planuri naționale pentru a încuraja utilizarea produselor adecvate pentru utilizare multiplă, precum și pentru reutilizarea și reciclarea acestora.

Alte articole din plastic, cum ar fi sticlele de băutură, vor fi colectate separat și reciclate în proporție de 90% până în 2025.

„Este esențial pentru a proteja mediul marin și pentru a reduce costurile pagubelor de mediu, atribuite poluării prin plastic în Europa și estimate la 22 de miliarde de euro până în 2030”, a declarat eurodeputatul belgian Frédérique Ries (ALDE), raportorul acestui proiect.

Conform Comisiei Europene, mai bine de 80% din totalul deșeurilor marine este reprezentat de plastic, iar produsele care intră sub incidența acestor interdicții reprezintă 70% din totalul deșeurilor marine. Din cauza ratei scăzute de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din lume.

„Nimeni nu moare dacă îşi bea băutura fără pai, dar câţi peşti nu au murit din cauza unor astfel de obiecte din plastic”, a spus eurodeputatul Christine Revault (S&D).

Plasticul este un material la îndemână, adaptabil, util și valoros din punct de vedere economic, dar obiectele din acest material ar trebui folosite mai util, refolosite și reciclate, consideră legiuitorii europeni. Ca deșeu, impactul economic al plasticului însumează nu doar valoarea economică pierdută a materialului, ci și costul de curățire și pierderile pentru turism, pescuit și transport.

„Poluarea cu plastic de unică folosinţă este costisitoare nu numai economic, ci şi din punctul de vedere al sănătăţii populaţiei, pentru că plasticul din apele curgătoare şi cel din mări şi oceane, în cantităţi din ce în ce mai mari, ajunge până la urmă în produsele pe care le consumăm. De aceea, acest raport a atras multă atenţie dinspre politicieni, ONG-uri şi cetăţeni”, a spus eurodeputata PNL Adina Vălean (PPE), preşedinte al Comisiei pentru mediu a Parlamentului European.

„Din calculele actuale, dacă se iau măsurile votate azi în plen, până în 2030 vorbim de o reducere cu un sfert a poluării cu plastic din ape, o economie de 3,4 milioane de tone de CO2 şi o economie de 22 de miliarde de euro provenită din costurile de mediu pe care plasticul de unică folosinţă le generează”, a adăugat Vălean.

După votul din Parlamentul European urmează negocierile cu Comisia Europeană şi Consiliul UE, negocieri care vor da forma finală a legii privind plasticul de unică folosinţă.

Related posts

Leave a Comment

5 × two =