Etape esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus

Cercetarile facute de psihologi celebri americani au evidentiat faptul ca primii cinci ani din viata unui copil sunt cea mai importanta etapa de dezvoltare psihica, cognitiva, sociala si emotionala din viata unui om.

Daca esti o mamica sau tatic de bebelus, incepi incetul cu incetul sa descoperi cu uimire multitudinea de informatii despre parenting la care esti tot mai expus. Chiar nu stiai ca exista atat de multe informatii de care ai sa ai nevoie: de la alaptare, la somnul bebelusului, de la prima repriza de febra la primul dintisor, la primul pas si asa mai departe … pana pe la varsta de 18 ani cand, copilul va pleca spre facultate 🙂

Afla acum despre etapele esentiale de dezvoltare a creierului unui bebelus.

Daca esti un proaspat parinte, incepi incetul cu incetul sa descoperi cu uimire multitudinea de informatii despre parenting la care esti tot mai expus. Chiar nu stiai ca exista atat de multe informatii de care ai sa ai nevoie: de la alaptare, la somnul bebelusului, de la prima repriza de febra la primul dintisor, la primul pas si asa mai departe … pana pe la varsta de 18 ani cand, copilul va pleca eventual spre facultate 🙂

Borne de dezvoltare in dezvoltarea copilului

Dar deocamdata, este bulversant sa afli ca exista Efectul Mozard, sa citesti despre Defictul de Atentie ADHD dar desigur pana acolo te preocupa lucruri simple dar importante de genul: cand va tine sigur biberonul in mana, cand va spune primul cuvant si care va fi el … cand va merge singurel. Toate acestea sunt de fapt borne de hotar – sau etape esentuale din dezvoltarea creierului copilului tau si de multe ori parintii se ingrijoreaza despre eventuale intarzieri (mai ales cand comparatiile se fac cu tot felul de parinti laudarosi).

Etapele esentiale de dezvoltare ale creierului bebelusului tau

Etapele de dezvoltare ale creierului bebelusului tau – desi foarte importante –  sunt insa flexibile. Varsta la care un bebelus atinge un anume ‘punct de hotar’ poate varia cu multe luni. Iar in unele cazuri, chiar atunci cand un copil nu se incrie intr-o curba de dezvoltare ‘normala’ – acest lucru nu este in mod necesar un semnal de alarma. Viteza cu care se dezvolta mental un copil variaza – fiecare copil creste si se adapteaza la lumea din jur cu propria sa viteza. Dezvoltarea umana nu este o cursa de alergari.

Cercetarile facute de psihologi celebri americani au evidentiat faptul ca primii cinci ani din viata unui copil sunt cea mai importanta etapa de dezvoltare psihica, cognitiva, sociala si emotionala din viata unui om. Un copil care este gata de scoala, in jurul varstei de 5-6 ani, un copil trebuie sa posede un anume numar de caliati pozitive – sa fie social, sa fie prietenos, sa stie sa se exprime verbal, sa poata asculta ce i se spune si sa aiba capacitate de atentie.

La 3 ani: cea mai importanta perioada de dezvoltare a creierului

Dezvoltara creierului unui copil, atinge in jurul varstei de 3 ani cea mai importanta perioada de dezvoltare din viata sa. La varsta de 3 ani, creierului unui copil este de doua ori mai activ decat creierului unui adult – avand un numar dublu de conexiuni in cele peste 100 miliarde de neuroni.

Creierul copilulului, in primele etape esentiale de dezvoltare

Creierul bebelusului la 2 luni

 La 2 luni, bebelusul are o serie de conexiuni foarte active asa ca acestea sunt primele lui realizari
 Isi priveste parintii, ii recunoaste, incepe sa zambeasca
 Incepe sa vorbeasca in felul lui, cu sunete de incepator si  intoarce capul catre directia din care vine sunetul
Se uita cu interes la oamenii din jurul lui, poate recunoaste cunostinte de la distanta lui de carurior sau patut
 Isi tine capusorul sus cand e luat in brate

Creierul bebelusului la 4 luni

Bebelusul de 4 luni are diverse expresii faciale cu care isi exprima sentimentele – e foarte clar cand e suparat sau cand e fericit 🙂
 Gangureste
 Raspunde la dragoste
 Daca e pus pe burtica, incepe sa isi impinga coatele pentru a se ajuta

Creierul bebelusului la 6 luni

Bebelusul de 6 luni cunoaste bine chipruile familiare si distige chipurile nefamiliare
 Gangureste in vocale  – ah, eh, mmm, biii
 Are o curiozitate in crestere despre tot ce il inconjoara
 Sta in fundulet sustinut de perne …

Creierul bebelusului la 9 luni

Bebelusul de 9 luni are o jucarie preferata
 Copiaza cu usurinte gesturi si sunete
 Cauta obiecte pierdute
 Poate tine obiecte mici intre degetul mare si aratator
 Incearca sa se ridice – sustinut de gratiile patutului

Creierul copilului la 1 an

Bebelusul de 12 luni are deja un bagaj important de emotii. Se rusineaza sau ii e frica de oameni straini si se arata incantat de alte persoane.
 Spune mama sau tata si are exclamtii ca uujjj sau ohhhhh
 Executa diverse ordine – ca ridica de jos ursuletul sau ia in brate papusica …
 Poate sta cateva secunde in doua picioruse si incepe primii pasi pe cont propriu.

Sursa: Desprecopii.com

Related posts

Leave a Comment

1 × three =