”Suntem în procesul de vânzare a activelor de producţie a energiei. Cu regret, cred că trebuie să urmăm exemplul celorlalţi”, a declarat Francesco Starace pentru Bloomberg TV.
Declarația surprinzătoare a venit la diferență de doar câteva zile după ce tot el a spus că Enel îşi va reduce expunerea în Rusia, dar nu va ieși complet din piață.
Grupul Enel SpA este prezent pe piața rusă prin Enel Russia, care operează trei centrale pe gaze, cu o capacitate de 5,7 gigawați. De asemenea, are două centrale eoliene, dar nu se aprovizionează cu gaze din Rusia. Înființată în anul 2004, Enel Russia are o contribuție de doar 1% la profitul operațional al grupului italian care deține 56% din Enel Russia, potrivit aktual24.ro.
Enel activează în peste 30 de țări din lume, având o capacitate totală instalată de peste 88 GW. Enel este una dintre cele mai mari companii-investitor din domeniul energetic, cu ativitate în sectorul distribuției si furnizării de electricitate, precum și al producției de energie electrică din surse regenerabile, încă din anul 2005.
Companiile E-Distribuție operează rețele cu o lungime totală de aproximativ 128.000 de kilometri în trei zone importante ale țării (Muntenia Sud – inclusiv Bucuresti, Banat si Dobrogea) și acoperă o treime din piața locală de distribuție.
E.ON, cea mai mare companie energetică din Germania, a anunțat recent că suspendă toate achizițiile noi de gaze de la Gazprom. CEO-ul E.ON, Leonhard Birnbaum, a declarat că decizia a fost un răspuns la războiul din Ucraina.
„Piața rusă nu este una dintre zonele noastre țintă. Dar un lucru este clar: dacă există o lipsă fizică mai mult sau mai puțin răspândită de importuri de energie, aceasta ne va afecta și pe noi”, a spus Birnbaum.
Și alte mari companii energetice din întreaga lume, inclusiv BP Plc, Shell Plc si Eni SpA, și-au anunțat intenția privind ieșirea de pe piața din Rusia pe masură ce războiul din Ucraina se intensifică.
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.