Emilian Ioan Imbri, managerul spitalului „Victor Babeș”: a început transmiterea comunitară a coronavirus

Dezbaterea publică cu tema „Sănătatea, în ce direcţie 2014 promisiuni, 2015 perspective?” organizată de Asociaţia “Noi şi ceilalţi”

21 martie 2020  |  19:33  |  👁 1141 Vizualizari


Emilian Ioan Imbri, managerul spitalului „Victor Babeș”, a făcut anunțul îngrijorător în ceea ce privește COVID-19.

CORONAVIRUS. „Eu vă spun că oficial s-a anunțat că a început transmiterea comunitară a acestei infecții. Transmiterea comitară înseamnă că nu mai contează dacă ai fost contact cu cineva care este pozitiv, nu mai contează dacă ai fost contact cu cineva care a venit din Spania, Italia, Grecia și așa mai departe. Boala a început să se transmită deja de la persoană la persoană, pentru că, contacții nu au știut că au fost contacți și a început să se transmită și tu ești liniștit la masă, ești liniștit în tramvai… Transmiterea comunitară este îngrozitor de rapidă și se va vedea în zilele de urmează”, a declarat Emilian Ioan Imbri.

„Transmitere comunitară înseamnă, vedeți ce se întâmplă în spitale, adică un pacient care este în spital și accidental intră în contact cu cel de pe patul de lângă, infecția comunitară înseamnă deja panică o panică în rândul spitalelor și al medicilor și înseamnă o frică atât de mare de această infecție, pe care eu vă spun că nu o înțeleg, la medici cel puțin, dar este atât de mare. Fac apel la toți medicii din țara românească să nu fugă, să nu refuze să trateze de cei care au nevoie de ei, chiar dacă în sinea lor, în sufletul lor simt o frică”, a completat el.

„Așa ar trebui. A apărut zilele trecute un document neoficial care spune că nu trebuie să mai circulăm, un ordin de restricție mai exact, al persoanelor și al vehiculelor și mai apoi a fost declarat că era doar un material de lucru. M-am bucurat că există în lucru un astfel de material și mă uitam ușor mirat la cei din jurul meu care spuneau: „Vai, ce bine că a fost doar un material de lucru! Cum pot să ne oprească nouă ieșirea?!” Ai o ușoară amăreală, tristețe când auzi asta. M-aș bucura ca acest material de lucru să devină un material real și mult mai drastic decât a apărut el”, a adăugat Emilian Imbri la Realitatea.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, a declarat de asemenea, la Digi24, că numărul crescut de infectări din ultimele 24 de ore reprezintă un semnal de alarmă și că transmiterea intra comunitară este o realitate. De asemenea, el a explicat că persoanele cele mai expuse sunt cele peste 70 de ani și că se pune problema posibilității izolării lor la domiciliu.

„Acest salt față de ziua de ieri e un element de alarmă, interesează rata cu care numărul infectaților crește, pentru a putea face o previziune și pentru a se urm[ri ce se poate întâmpla.

Dacă creșterile de 15 – 20 cazuri s-au menținut constante până acum, o creștere de 60 de cazuri arată o tendință de a se augmenta fenomenul, ceea ce nu e de bun augur.

Să sperăm că această situație nu va fi extrem de dinamică. Problema transmiterii intracomunitare e deja o realitate, azi ne confruntăm cu această situație, în care virusul e luat de la un pacient la celălalt, prevenția constă în întreruperea acestui lanț de transmitere, acesta este motivul pentru care ei sunt carantinați, izolați.

Dar un rezervor interior de coronavirus în România există, este evident că a venit din vestul Europei, a putut fi controlată parțial, dar cei care l-au adus, prin contactele pe care le au cu cei cunoscuși, îl răspândesc.

Cu cât populația are înțelegere mai mare, cu atât va fi mai bine controlată infecția. Este evident că populația cea mai expusă la risc e populația în vârstă.

Conform datelor avute de noi și care concordă cu cele de la OMS, care se referă la persoanele de peste 70 de ani, aceste persoane au un grad ridicat de mortalitate. Este imperios necesar să limităm contactul și posibilitatea de a se infecta această categorie de pacienți.

Ne punem problema izolării lor în primul rând la domiciliu. Dacă nu putem, o să căutăm alte soluții, dar sunt măsuri care intră în sfera civilă, de competența Ministerului de Interne, mai puțin a MS.

Se pune într-adevăr problema găsirii unor soluții pentru a pune deoparte pacienții de peste 70 de ani sau posibilii pacienți peste 70 de ani, pentru a limita extensia infecției la această categorie a populației. Dar, măsura izolării e întâi o problemă de decizie la nivelul comitet”, a explicat Horațiu Moldovan.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.