Ei strigă, dar nu-i putem salva”. Noaptea și gerul au blocat operațiunile de salvare în Turcia și Siria, OMS estimează 20.000 de morți

7 februarie 2023  |  07:48  |  👁 143 Vizualizari


Peste 4.800 de oameni au murit, în Turcia și Siria, în urma celor două cutremure devastatoare produse luni, la distanță de 9 ore unul de altul, în regiuni relativ apropiate. Temperaturile extrem de scăzute, zăpada și ploaia au împiedicat eforturile de căutare a supraviețuitorilor în timpul nopții în Turcia, în timp ce cei aflați sub dărâmături strigă după ajutor. Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că numărul victimelor ar putea depăși 20.000, scrie The Guardian.

Bilanțul victimelor continuă să crească și a ajuns la peste 4.800 de morți, mii de răniți. Nu se cunoaște câte persoane sunt prinse sub dărâmături.

Cel puțin 3.381 de persoane au fost confirmate decedate în Turcia, potrivit agenției de știri Anadolu, care a citat informații transmise de Autoritatea de gestionare a dezastrelor și a situațiilor de urgență. În Siria sunt oficial 1.444 de morți. OMS a avertizat că numărul morților ar putea crește de peste patru ori și că ar putea ajunge la aproximativ 20.000, în zilele următoare.

Salvatorii români intervin în provincia Hatay. În această dimineață au mers în prima misiune de recunoaștere în teren 

Echipa de salvatori români, prima care a ajuns în Turcia, va acționa în provincia Hatay. Pompierii, medicii și voluntarii au început să-și instaleze tabăra, în această dimineață, și vor porni către oamenii care au nevoie de ajutorul lor.  Echipa de sprijin din România, formată din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici și asistenți SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari a ajuns în provincia Hatay, într-o localitate apropiată orașului Antakia, anunță IGSU.   Sirienii suferă după cutremur, dar ajutoarele nu ajung la ei din cauza granițelor închise

Ajutorul umanitar în zonele rebele din Siria, afectate şi ele de cutremur, ajunge de obicei prin Turcia, datorită mecanismului transfrontalier creat în 2014 printr-o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU. În prezent, a rămas un singur punct de frontieră deschis, din cele patru existente, dar care s-au închis de-a lungul anilor, unul câte unul. Ambasadorul sirian a părut să respingă luni ideea redeschiderii granițelor. „Suntem pregătiţi să lucrăm cu cei care doresc să îi ajute pe sirieni din interiorul Siriei”, transmite AFP.

Ambasadorul Siriei la ONU, Bassam Sabbagh, a dat asigurări luni că ajutorul pe care îl solicită după cutremurul devastator care i-a afectat ţara va merge la „toţi sirienii de pe întreg teritoriul”, inclusiv la partea care nu se află sub controlul guvernului de la Damasc, informează AFP.

Cele mai multe informații vin din Turcia, unde cel mai recent bilanț anunță peste 2.900 de morți și 15.000 de răniți. Sunt încă foarte mulți oameni prinși sub ruinele sutelor de clădiri care s-au prăbușit. Situația este cumplită și dincolo de graniță, în Siria, unde posibilitățile de salvare sunt mult reduse. Nu se poate ști cu adevărat câte victime au făcut acolo cele două cutremure. Oficial sunt anunțate 1.400 de decese.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.