Educația pentru o sănătate de fier începe de la vârste fragede. Cum să-i explici copilului ce este coronavirusul

TOPSHOT - A woman and a child wearing protective masks walk toward check-in counters at Daxing international airport in Beijing on January 21, 2020. - The death toll from a new China virus that is transmissible between humans rose to six, the mayor of Wuhan said in an interview with state broadcaster CCTV on January 21, as the World Health Organization said it would consider declaring an international public health emergency over the outbreak. (Photo by NICOLAS ASFOURI / AFP) (Photo by NICOLAS ASFOURI/AFP via Getty Images)

6 aprilie 2020  |  08:35  |  👁 678 Vizualizari


Psihologii atrag atenția asupra următorului fapt: evitând să îi vorbești copilului tău despre coronavirus, nu vei face altceva decât să-l determini să își facă mai multe griji. De aceea, este de datoria noastră, a părinților, să purtăm cu cei mici discuții prin care să le putem aduce lămuriri cu privire la acest subiect. Astfel, trebuie să privim discuția ca pe o oportunitate de a ne informa noi înșine copilul, având însă grijă ca modul în care le transmitem, dar și tipul de informații, să fie adecvate stadiului dezvoltării acestuia. Esențial este să nu îl copleșim pe copil cu prea multe date, ci să-i oferim detalii clare, care să-i fie într-adevăr utile și să-l scutească de grijile inutile pe care și le-ar face în urma a ceea ce aude de la alți copii sau de la televizor. Specialiștii consideră că este ideal să le furnizăm copiilor informații care să le fie de folos nu numai acum, pe fondul creșterii alarmante a numărului de infecții cu coronavirus, ci oricând. De pildă, este ideal să insistăm asupra respectării normelor elementare de igienă. Parcurge cu atenție articolul de mai jos pentru a descoperi câteva modalități prin care îi poți transmite copilului informații despre noul coronavirus!

Desenați împreună pentru a vedea cum arată de fapt coronavirusul

Un prim demers pe care ar trebui să-l faci pentru a-ți ajuta copilul să înțeleagă cum stă treaba cu acest virus este să încerci să îl desenezi, cât mai simplu. Ca să îți fie mai ușor, te poți inspira și din benzi desenate create recent în acest scop.

O formulă la îndemână ca să ilustrezi coronavirusul este chiar pornind de la denumirea sa, care provine din latinul „corona”, ce se traduce prin „coroană”. Practic, va trebui să îl conturezi ca pe un fel de coroană solară, iar după aceea îl poți lăsa pe copil să îl coloreze. Ulterior, poți începe să-i povestești despre el, cel mai bine fiind să îl liniștești de prima dată. De exemplu, îi poți spune: „Chiar dacă virusul este în multe locuri, nu înseamnă că o să ne îmbolnăvim cu toții. Sunt oameni care vor avea grijă de noi și este important să avem și noi singuri grijă de noi ca să rămânem sănătoși”. După acest moment, discuția poate continua cu date legate de simptome, de cum ne putem da seama dacă avem o infecție cu coronavirus.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.