După 100 de ani de poluare va ajunge zonă verde. Soceram cumpără cea mai veche rafinărie din România și din Europa

2 noiembrie 2021  |  08:15  |  👁 441 Vizualizari


Producătorul de materiale de construcţii Soceram Câmpina a achiziționat Rafinăria Steaua Română de la TDR București, în urma unei tranzacții de circa 5 milioane de euro ce s-a perfectat în ultima parte a lunii octombrie. Este vorba de un teren de 17 hectare situat în centrul orașului Câmpina și cu o parte din construcțiile aflate pe acesta, precum Secția Chimică, Stația de apă veche, Stația de apă nouă, canalul de aducțiune apă, diverse instalații și stocuri de produse.

Rafinăria, înființată în 1895, a intrat în 2020 în faliment, după opt ani de insolvență. La finalul anului trecut activele au fost cumpărate de către TDR Energy SRL București. După doar o lună de zile, aceasta a vândut către Mouse Design Construct SRL 16 batale de gudroane acide. Tot atunci a fost vândut și stadionul rafinăriei. Totodată, o parte a terenului de pe Calea Doftanei, situat la intersecția cu Strada B.P. Hașdeu, a fost achiziționat de societatea Cirex. Tranzacția recentă dintre Soceram și TDR Energy nu include cele 16 batale și stadionul.

Prima problemă de rezolvat

Practic, Soceram devine proprietară pe aproximativ 17 hectare din ceea ce a fost prima rafinărie de petrol din țară și din Europa. Întâia problemă pe care trebuie să o rezolve noul proprietar este depoluarea site-ului, pentru că vreme de 100 de ani locul a fost poluat masiv. Costurile de depoluare și reconversie vor fi considerabile, au estimat reprezentanții companiei. Aceștia au declarat pentru money.ro că își vor asuma toate costurile pentru a reabilita zona.

Intențiile noului proprietar

Soceram, proaspătul proprietar a 17 hectare din terenul fostei rafinării, dorește construirea unui parc, a unui muzeu al industriei câmpinene precum și a unor clădiri comerciale sustenabile energetic. Parcul va include și un loc de joacă pentru copii. De altfel, Soceram va colabora cu cetățenii orașului Câmpina în ceea ce privește dezvoltare proiectului, conform reprezentanților companiei. Parcul va fi public – de altfel, nu va fi primul parc pus pe picioare de către compania Soceram. În urmă cu câțiva ani a aranjat un parc pe platoul Muscel din municipiul Câmpina.

Soceram, unul din principalii producători de BCA din țară

Soceram este unul dintre cei mai importanți producători de BCA din țară. Recent, compania a finalizat construcția fabricii din localitatea Cordun, județul Neamț, după o investiție de peste 20 milioane de euro. Capacitatea unității este de 450.000 mc/an însă strategia investițională continuă cu dezvoltarea unor noi și moderne capacități într-o altă zona a țării. În acest sens a fost obținută Autorizația de Construire, au fost contractate echipamentele și elaborate documentațiile de proiectare în vederea demarării lucrărilor de realizare  a unei noi  fabrici de producere BCA, cu capacitate mărită de 550.000 mc/an și tehnologie SMART, în județul Gorj. Compania câmpineană Soceram deține două fabrici de BCA, o fabrică de producere mortare și o fabrică de cărămidă, cu acoperire națională și cu posibilitate de export.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.