DSP-urile țin spitalele închise până mută banii la privați

18 iunie 2021  |  06:23  |  👁 357 Vizualizari


Deși ar fi trebuit să deschidă toate spitalele publice de mai bine de o lună, Guvernul apelează la tot felul de subterfugii pentru a amâna acest moment. Una dintre acestea este băgarea la înaintare a DSP-urilor, care au fost puse să le întârzie avizele de funcționare la capacitate normală până când va intra în vigoare ordonanța de urgență care taie finanțarea de la spitalele de stat și o mută în sistemul de sănătate privat.
Sindicaliștii de la Sanitas avertizează că ordonanța de urgență care permite creșterea finanțării spitalelor private în detrimentul celor de stat va pune pe butuci sistemul public de sănătate. Majorarea cu 10% a paturilor contractate de privați de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) vine în contextul în care spitalele publice vor intra în contractare pe structuri provizorii aprobate de DSP-uri, ceea ce înseamnă paturi mai puține.
”Din cauza pandemiei, DSP-urile au redus numărul de paturi de la toate spitalele publice și atunci ele vor intra în contractare cu un număr mai mic de paturi, evident. În continuare, DSP-urile nu vin să dea avize spitalelor pentru funcționare normală și atunci este o șmecherie, pentru că o întârziere de două săptămâni de revenire la normal va fi în avantajul privatului, care are posibilitatea și legală, din momentul aprobării ordonanței de urgență, să intre în contract cu un număr mai mare de paturi. Efectiv se întârzie, pur și simplu, redeschiderea spitalelor ca să se mute finanțarea paturilor la privați”, ne spune Iulian Pope, vicepreședintele Federației Sanitas. Toate aceste lucruri vor duce la condiții din ce în ce mai proaste în spitalele publice, iar în momentul în care se taie paturi de la finanțare, spitalele publice nu au posibilitatea legală de a refuza pacienți, susțin sindicaliștii. ”Ai, n-ai paturi, pacientul vine în urgență și trebuie să îl tratezi, chiar dacă depășești contractul cu casa și nu primești bani pentru asta. Asta înseamnă că spitalele publice vor fi nevoite să se descurce cu un buget mai mic, deci bani mai puțini pentru medicamente, pentru utilități, investiții, achiziții de aparatură. Pe de altă parte, tăierea paturilor va afecta și istoric un spital, pentru că regula este să contractezi pe media ultimilor 5 ani, ori în momentul în care contractezi mult mai puțin acest lucru te va afecta pe următorii 5 ani”, ne-a declarat Iulian Pope, vicepreședintele Federației Sanitas.
Tarife nelimitate pentru spitalele private
Potrivit sindicaliștilor din Sănătate, în proiectul de ordonanță de urgență se dă libertatea privaților de a stabili tarife proprii pentru prestațiile medicale. Până acum, clinicile private nu aveau voie să perceapă taxe pentru prestația medicală, însă acestea taxau condițiile hoteliere. ”În neregulă este faptul că statul român trebuia să vină cu o asigurare complementară de sănătate, dar nu face asta, pentru că privatului nu-i convine. În momentul în care plata suplimentară o face un asigurător, acesta va întreba întotdeauna și va calcula modul în care se compun tarifele, va cere explicații, pe când pacientul nu are nici capacitatea, nici știința să vină să conteste un tarif. Și privatului îi convine să lucreze cu bani cash de la populație, nu știm cât de taxați sunt sau nu sunt”, ne spune vicepreședintele Federației Sanitas, Iulian Pope.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.