DSP Prahova face fata cu greu anchetelor epidemiologice

2 februarie 2022  |  13:00  |  👁 200 Vizualizari


Comunicat de presa DSP PRAHOVA: Având în vedere numărul mare de solicitări în call centerul D.S.P. Prahova referitoare la faptul că nu s-au întocmit anchetele epidemiologice persoanelor infectate cu SARS CoV-2 și implicit nu au fost emise deciziile de carantină pe baza carora iși pot obține concediu medical facem precizarea că D.S.P. Prahova se confruntă cu deficit de personal pentru încheierea anchetelor epidemiologice și ne străduim să atragem personal medical care să ne sprijine în efectuarea anchetelor epidemiologice, în regim de voluntariat sau prin detașare/delegare, din alte unități sanitare. La data de astăzi întocmim anchetele epidemiologice pentru persoanele care s-au pozitivat în data de 27.01.2022.

Totodată, facem apel către angajator să țină cont de prevederile Legii nr. 136/2020 cu modificările și completările ulterioare, referitor la acordarea concediului medical, art. 20: ‘‘ concediului medical pentru personanele care sunt confirmate cu SARS CoV-2 și contacții acestora se poate elibera la o data ulterioară, dar numai pentru luna în curs sau luna anterioară’’.

Un alt aspect despre care ne sunt solicitate informații în call center se referă la perioadele de izolare pentru pozitivi și carantină pentru contacți.
Menționăm faptul că în conformitate cu prevederilor O.M.S nr. 1513/2020 cu modificările și completările ulterioare:
➢ persoanele pozitive rămân în izolare 10 zile dacă nu sunt vaccinate și
7 zile dacă sunt vaccinate;
și potrivit Hotărârii CNSU nr. 6/31.01.2022 începând cu data de 01.02.2022 se aplică următoarele prevederi:
➢ contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 rămân în carantină 5 zile.

– prin excepție măsura carantinei instituită cu privire la contacții direcți ai unei persoane confirmate pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, nu se aplică persoanelor aflate în perioada de 90 de zile ulterioare izolării ca urmare a confirmării pozitive pentru virusul SARS – CoV-2.

Deasemenea ne sunt solicitate și informații privind măsura de carantinare pentru persoanele care sosesc în țară:
Potrivit prevederilor Hotărârii CNSU nr. 6/31.01.2022 (cu aplicabilitate din data de 01.02.2022) se instituie măsura carantinei cu o durată de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România și nu prezintă certificatului digital al UE privind COVID-19 sau, în cazul persoanelor fizice provenite din state ale căror autorități nu emit certificate digitale ale Uniunii Europene privind COVID -19 ori documente compatibile cu aceste certificate, dovada pe suport hârtie sau în format electronic, care să ateste vaccinarea pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete, trecerea prin boală în ultimele 180 de zile anterioare intrării în țară sau testarea negativă RT- PCR pentru COVID-19 efectuată cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii).

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.