Dovezile unei intervenţii chirurgicale cranio-cerebrale efectuată în urmă cu aproximativ 3.500 de ani, descoperite în nordul Israelului

24 februarie 2023  |  07:11  |  👁 133 Vizualizari


Cercetători din Israel şi Statele Unite au descoperit dovezi ale unei intervenţii chirurgicale cranio-cerebrale efectuată în urmă cu aproximativ 3.500 de ani, transmite agenţia Xinhua.

Într-un studiu recent, publicat miercuri în jurnalul ştiinţific american PLOS ONE, cercetătorii au examinat scheletele a doi fraţi tineri care au fost îngropaţi sub podeaua unei structuri din perioada târzie a Epocii de Bronz (aproximativ 1550 – 1450 î.e.n.), în Meghiddo din nordul Israelului.

Cercetătorii, care au descoperit că cei doi fraţi sufereau de tulburări de dezvoltare, au constatat o remodelare osoasă de amploare efectuată în concordanţă cu o boală infecţioasă cronică prezentă la ambii.

S-a constatat că unuia dintre fraţi i s-a îndepărtat o secţiune mare, pătrată, din osul frontal, în cadrul unei trepanaţii, o intervenţie ce constă în efectuarea unei deschideri în cutia craniană. Din păcate, el nu a supravieţuit operaţiei şi a murit la scurt timp după aceasta, au remarcat cercetătorii.

Frecvenţa redusă a trepanaţiilor în această regiune indică faptul că doar anumite persoane puteau avea acces la o astfel de procedură, iar severitatea leziunilor patologice de care suferea tânărul sugerează că intervenţia a fost realizată cu scopul de a ameliora starea lui de sănătate, au scris cercetătorii.

Înmormântarea celor doi fraţi, alături de obiecte de ceramică şi alte bunuri de valoare, demonstrează că aceştia erau membri de rang înalt ai societăţii.

Echipa de cercetare a inclus oameni de ştiinţă de la Universitatea Brown (SUA), Universitatea de Stat din New York, Institutul pentru Cercetări Arheologice Albright din Ierusalim şi de la Universitatea din Haifa din nordul Israelului.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.