Dosarul alegerilor locale din Sectorul 1. Dan Tudorache, mai multe voturi decât Clotilde Armand, după renumărare

13 mai 2021  |  06:04  |  👁 266 Vizualizari


Polițiștii bucureșteni au finalizat renumărarea tuturor buletinelor de vot de la alegerile locale din Sectorul 1 și au trimis procurorului care face ancheta toate procesele verbale în care sunt trecute numărul votanților și opțiunile de vot. Potrivit unor surse, fostul primar Dan Tudorache, candidat PSD la alegerile locale din septembrie 2020, ar avea cu 1.000 de voturi mai mult decât Clotilde Armand, contracandidata sa de la USR-PLUS, actualul primar al Sectorului 1.

Mihai Drăgan, avocatul lui Dan Tudorache, a declarat pentru Gândul că deocamdată nu au primit oficial rezultatele renumărării voturilor și confirmarea finalizării anchetei de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

Avocatul a adăugat că din înregistrarea video de după încheierea votării din 27 septembrie 2020 s-a văzut că persoane din anturajul lui Clotilde Armand, care acum ocupă funcția de primar al Sectorului 1, au sustras saci cu buletinele de vot.

”Situația în acest moment, de la Sectorul 1, față de ce am văzut cu toții, este o insultă la adresa democrației și a românilor”, a mai spus avocatul.

El a precizat că la instante sunt câteva acțiuni civile ale fostului primar Dan Tudorache, prin care contestă rezultatele alegerilor locale din Sectorul 1.

Renumărarea voturilor de la alegerile din Sectorul 1, în dosarul de la SIIJ

Dosarul de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost deschis după ce Dan Tudorache a depus plângere în cazul președintelui Biroului Electoral al Sectorului 1, Nicolae Sprîncu.

Procurorul de caz de la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție le-a cerut polițiștilor să redeschidă toți sacii cu buletinele de vot și procele verbale de la secțiile de votare din Sectorul 1, organizate pentru alegerile locale din sepembrie 2020. Zece polițiști au fost desemnați să se ocupe exclusiv de punerea în aplicare a solicitării venite de la SIIJ, iar termenul de soluționare era 8 aprilie 2021.

Toată procedura a durat însă foarte mult, pentru că polițiștii au fost nevoiți să deschisă saci cu buletine de vot puși la grămadă și să verifice cu atenție fiecare buletin de vot și proces-verbal, în condițiile în care toate sunt probe la dosar.

Rezultatul reverificării buletinelor de vot, consemnat în procese verbale, trimis procurorului de caz, urmează să fie comparat cu listele rezultatelor finale emise de comisiile Biroului Electoral de Sector după alegerile din septembrie 2020.

Surse din Ministerul Afacerilor Interne au declarat, pentru Gândul, că procurorul de caz ar vrea să transfere și această sarcină tot la Poliția Capitalei. Aceasta ar însemna o nouă scoatere a unor polițiști din activitățile operative în care ar putea fi implicați, în condițiile în care compararea celor două situații ar trebui să fie făcută de polițiștii judiciariști de la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție.

Procurorul de la SIIJ care se ocupă de anchetă a dispus:

  • Identificarea buletinelor de vot corespunzător fiecărei secții de votare.
    Numărarea voturilor din cadrul fiecărei secții de vot și confruntarea rezultatelor cu numărul de votanți înscriși pe listele de vot corespunzatoare fiecărei din cele 166 secții de votare din cadrul Sectorului 1 București (cât și a votanților înscriși pe listele suplimentare), care și-au exprimat dreptul la vot.
  • Confruntarea rezultatelor obținute după numărarea voturilor de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București cu datele înscrise în procesele verbale de consemnare a rezultatelor votării.
  • Predarea sacilor cu buletinele de vot și listele electorale de la cele 166 de secții de votare din cadrul Sectorului 1 București, la camera de corpuri delicte, unde vor fi păstrate până la finalizare cercetărilor din prezenta cauză.
Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.