„Diaspora” a devenit o masă de manevră strict electorală pentru Preşedinte

25 noiembrie 2019  |  12:00  |  👁 546 Vizualizari


Cum se apropie alegerile din România, absolut toate partidele anunţă programe vaste, costisitoare, pentru readucerea acasă a celor patru-cinci milioane de români plecaţi prin toată lumea pentru o viaţă mai bună. Dar, imediat după ce alegerile se termină, absolut nici unul dintre partide nu-şi mai aduce aminte de promisiunile din campanie, ocupându-se doar de propriile interese!
Nu ştiu câţi cred în acele promisiuni electorale, dar este cert că, de la o vreme, „Diaspora” (termen folosit cu totul impropriu) a devenit decisivă în cazul alegerilor prezidenţiale.
Totul a început în anul 2009, când voturile din străinătate au schimbat rezultatul din ţară, atunci când Mircea Geoană câştigase alegerile în România, dar cele 70.000 de voturi din afara ţării l-au făcut preşedinte pe Traian Băsescu. Până atunci, votul din străinătate nu era decât manifestarea unei griji ca orice român, oriunde s-ar afla, să aibă drept de vot, dar numărul celor prezenţi la urne nici măcar nu era luat în seamă de sondajele de opinie.
De atunci, însă, din 2009, clasa politică, în special partidele de dreapta, cu sprijinul masiv al tuturor serviciilor secrete, a înţeles că, dacă „Diaspora” va fi încurajată să vină la urne, cele 7-10 procente venite din străinătate ar putea fi decisive în stabilirea câştigătorului prezidenţialelor!
Aşa se face că în 2014, Klaus Iohannis a reuşit nu numai să recupereze 1 milion de voturi care-l despărţeau de Victor Ponta, ci chiar să adune încă un milion de voturi în plus faţă de acesta, aşa încât votul din primul tur a fost pur şi simplu răsturnat. În 2014, a ieşit la iveală şi altceva: a devenit şi mai importantă influenţa celor plecaţi în străinătate, prin efectul emoţional pe care „Diaspora” l-a transmis pentru votanţii din ţară!
Consecinţa acestor fenomene este una care este în afara tuturor teoriilor politice consacrate. După cum se ştie, însă, votul din „Diaspora” are importanţă doar la alegerile prezidenţiale, căci nu contează la alegerile locale, iar la cele parlamentare contează doar pentru cele câteva locuri din parlament acordate pentru „Diaspora”! Cu alte cuvinte, acolo unde se fac legile, adică în Parlament, votul „Diasporei” este nesemnificativ.
Aşa se face că toate eforturile pentru punerea în mişcare a masei de manevră din străinătate se dirijează în mod vizibil doar pentru alegerile prezidenţiale.
Problema care se pune, analizând importanţa votului din „Diaspora”, este una cât se poate de firească: de ce atenţia forţelor politice din România este îndreptată spre „Diaspora” doar la alegerile prezidenţiale? Poate Preşedintele să facă ceva pentru românii din străinătate? Poate Preşedintele să facă ceva pentru întoarcerea acasă a „Diasporei”? Poate Preşedintele să facă ceva special pentru familiile din ţară ale celor plecaţi în străinătate? Evident, la toate aceste întrebări, răspunsul este unul singur: NU!
Şi, atunci, cum de nu-şi dau seama cei din „Diaspora” că sunt folosiţi doar ca o „masă de manevră electorală” pentru alegerile prezidenţiale? Şi nu de politicieni sau de candidaţi, ci, mai ales, de serviciile secrete, căci la aceste alegeri este desemnat şi cel care le va fi şef absolut! Fără voia lor, cei din „Diaspora” asta decid: cine va fi şeful tuturor serviciilor secrete, căci viaţa lor nu depinde de Preşedintele României, cu care puţini se întâlnesc în timpul unui mandat prezidenţial, şi atunci doar prin reprezentanţii lor, ci de ceea ce decid politicienii din ţările unde românii au decis să trăiască.
Nu pledez pentru un anumit candidat, fie de stînga, fie de dreapta, ci doar pentru ca votul celor din „Diaspora” să fie dat în cunoştinţă de cauză, după o temeinică informare despre realitatea din ţară, despre problemele cu care se confruntă România reală, adică părinţii lor sau copiii lăsaţi în grija bunicilor rămaşi în ţară.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.