Despre prietenie cu părintele Teofil Părăian

Esența prieteniei este iubirea și respectul, deci dragostea și respectul, înseamnă că cel către ai iubire îți este drag și-ți răspunde cu drag, îl cinstești și-ți răspunde cu cinstire.

Noi trebuie să avem și iubire și respect față de toți oamenii, fără deosebire, iar dacă nu putem, să ne silim să facem aceasta, să cerem de la Dumnezeu ajutor să putem face aceasta.

Or eu am vorbit mai ales de prietenie, în care există reciprocitate între cei care își oferă iubirea și respectul. Prietenia este un lucru general, adică nu ține de o anumită constituție spirituală, nu ține de o anumită țară, de o anumită națiune, ci ține de umanitate în general, de ființa umană.

Zicala ,,Ferește-mă, Doamne, de prieteni -de ’prieteni’ care nu sunt prieteni -, că de dușmani mă feresc eu” nu are în vedere prietenia adevărată ci se are în vedere, știu eu, o simulare de prietenie în vederea  împlinirii unor interese.

Știu cine îmi sunt dușmanii și atunci mă feresc, însă prietenii care nu sunt cu adevărat prieteni, aceia pot să-mi facă rău, și eu nu știu să mă feresc de ei și de aceea Te rog, Doamne, ferește-mă Tu de prieteni de felul ăsta. 

Nu există trepte de prietenie, nu există granițe, ci lucrurile merg așa, cum merg anii unii după alții, cum merge tinerețea spre bătrânețe… și nu există niște întreruperi sau niște trepte, ca să zici că uite, de aici până aici e treapta cutare, de acolo pana dincolo e treapta cutare.

Nu există așa ceva. Cât privește legăturile acestea prietenești ele merg de la sine. Te potrivești cu omul – te  împrietenești cu el: ai aceleași țeluri, ai aceleași preocupări… mă rog, sunt niște lucruri care te apropie… dar lucrurile acestea nu pot  fi urmărite prin ceva anume; nu există o metodă de împrietenire, însă, cu toate acestea, există multe prietenii. Există, pentru că se realizează de la sine. Unde nu se pot realiza, nu se realizează prieteniile. 

Prietenia nu-i absolut necesară, da-i bine să fie. De ce să ocolești un lucru pozitiv, o bucurie, care-ți dă fericire?”

Related posts

Leave a Comment

one + 16 =