Despre cum să reușești ce îți propui în viață și în carieră

Nu trebuie să fii un geniu sa ai succes. Este necesar să ai ochii deschiși, să înțelegi ce se întâmplă în jurul tău, să fii empatic și înțelegător. IQ-ul de geniu nu este o variabilă importantă în acest demers.

Psihologul Carol Dweck, cercetător al Universităţii Stanford, şi-a petrecut întreaga carieră studiind secretele atingerii performanţei, iar ultimul său studiu arată că atitudinea este mai importantă decât nivelul de inteligenţă, scrie businessinsider.com.

Dweck este de părere că atitudinea oamenilor este de două feluri: statică şi de creştere. Dacă oamenii care au o atitudine statică îşi pun bariere prin convingeri limitative, crezând că nu se pot ridica la nivelul aşteptat, persoanele care au o atitudine corectă acceptă cu bucurie provocările şi depun efort pentru a obţine rezultatele dorite.

Pentru a-ţi crea atitudinea specifică persoanelor care obţin cu uşurinţă succesul, psihologul recomandă câteva schimbări de comportament:

Nu te da niciodată bătut

Nenumăraţi oameni de succes s-au confruntat cu sentimentul de neputinţă: Walt Disney a fost concediat din Kansas City Star deoarece a fost considerat „lipsit de imaginaţie“, Oprah Winfrey a fost concediată când era prezentatoare TV în Baltimore pentru că „se implica emoţional în poveştile ei“, Henry Ford a mai avut două companii auto înainte de a reuși cu Ford, iar Steven Spielberg a fost respins la Şcoala de Arte Cinematice de mai multe ori.

Persoanele cu atitudine de învingător nu se dau bătute şi luptă pentru ceea ce îşi doresc.

Află care iți sunt pasiunile

Doar atunci când îţi place ceea ce faci vei reuşi să-ţi atingi adevăratul potenţial. Warren Buffett recomandă găsirea adevăratei pasiuni prin folosirea tehnicii 5/25. Notaţi 25 de lucruri care vă interesează, iar apoi excludeţi 20 dintre acestea. Doar cele 5 care rămân sunt cu adevărat pasiuni, dacă puteți câștiga o pâine făcându-le, nu ezitați. Orice altceva este doar un mod de a-ţi distrage atenţia.

Acţionează

Deşi am putea fi tentaţi să credem că oamenii de succes nu au frici sau că sunt ceva mai curajoşi decât ceilalţi, se pare că singurul lucru care îi deosebeşte este faptul că sunt conştineţi că ieşirea din zona de confort şi depăşirea temerilor, care le paralizează acţiunile, sunt secretul reuşitei.

Depăşeşte-ţi limitele, dă tot ce e mai bun în tine

Cei cu atitudine de învingători dau tot ce e mai bun încercând să-şi depăşească propriile limite. Unul dintre elevii lui Bruce Lee a alergat cinci kilometri în fiecare zi în timpul antrenamentelor. Într-o zi, după ce a parcurs distanţa stabilită, Lee i-a spus să nu se oprească şi să mai alerge încă trei kilometri. Elevul, extenuat, i-a răspuns: „Voi muri dacă mai alerg încă trei kilometri“. Răspunsul lui Bruce? „Atunci fă-o!“. Plin de furie, elevul a reuşit să parcurgă distanţa stabilită. Epuizat şi furios, acesta i-a reproşat antrenorului comentariul făcut. Tâlcul este să nu-ți pui singur limite, ci să le depășești zi de zi!

Aşteaptă cu entuziasm rezultatele

Este firesc să fii conştient că există şi posibilitatea să dai greş în ceea ce faci, însă entuziasmul rezultatelor pozitive îţi va oferi motivaţia de care ai nevoie pentru a reuşi ce ţi-ai propus.

Fii flexibil şi nu te plânge dacă nu iese din prima

Toată lumea se confruntă cu adeversitate. Fii flexibil şi adapteză-te oricărei situaţii sau personalitate umană. Nu te da bătut în faţa micilor probleme şi învaţă să nu-ţi plângi de milă.

Related posts

Leave a Comment

seventeen − 3 =