DESCURAJAREA COMPORTAMENTELOR DEVIANTE- Campanie desfăşurată de poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova

Poliţiştii din cadrul Inspectoratului Judeţean de Poliţie Prahova au început o serie de acțiuni în școlile prahovene, acestea având ca scop – după cum se precizează într-un comunicat al instituției – “descurajarea conduitelor inadecvate/deviante în zona unităţilor de învăţământ”. Perioada de desfăşurare a activităţilor în cadrul proiectului este octombrie 2018 – iunie 2019.
Activitățile au început deja în școli din oraș, iar mesajele pe care le-au transmis și le vor transmite, în continuare, polițiștii către elevi sunt numeroase: Orice faceți are un corespondent în Codul Penal. Micile răutăţi din pauzele şcolare – un geam spart sau orice formă de violenţă, de exemplu, dacă sunt întrunite condiţiile procedurale (plângere prealabilă) pot atrage tragerea la răspundere din partea organelor judiciare; Majoritatea experienţelor de viaţă ale minorilor care au de a face cu legea încep cu devianţa şcolară – absenteismul, notele mici, comportamentul neadecvat la şcoală. Compromisurile cu ceea ce ar trebui să însemne o conduită în concordanţă cu vârsta devin tot mai mari, iar atracţia anturajelor nepotrivite împinge tot mai mult către delincvenţă; Faptul că tinerii sub 14 ani nu răspund penal nu înseamnă că faptele lor scapă nepedepsite. Eventualele sancţiuni atrase în sarcina părinţilor pot avea o însemnătate deloc de neglijat şi se pot răsfrânge asupra viilorul copiilor. De la 14 ani în sus, răspunderea penală priveşte toate persoanele, cu excepţiile prevăzute de lege. În plus, cazierul judiciar este o pată pe reputaţia şi CV-ul oricui; Cele mai multe dosare penale întocmite pe numele minorilor au ca protagonişti elevi, pe motivul săvârşirii de mici furtişaguri (deşi legea le denumeşte „furt” sau „furt calificat”, indiferent de prejudiciu sau alte împrejurări) şi loviri; Consumul de tutun şi alcool este interzis de lege pentru persoanele sub 18 ani. Influenţa alcoolului este în strânsă legătură cu producerea multor evenimente nefaste, pentru care unii plătesc cu viaţa sau sănătatea, alţii cu libertatea. În acelaşi timp, tutunul şi alcoolul reprezintă primul pas către consumul de droguri ilegale.

 

sursa: ziarulprahova

Related posts

Leave a Comment

3 × five =