Val de descoperiri arheologice în ultimele luni în țara noastră. În Prahova un pasionat de istorie a găsit un tezaur bizantin în timp ce în județul Neamț, specialiștii au dat de urmele unei așezări cu o vechime de peste 6500 de ani. După o munca laborioasă, sute de relicve au fost scoase la lumină conturând o imagine a așezărilor preistorice din nordul țării.
Situl arheologic deschis la Topolița, la câțiva kilometri de Târgu Neamț, acoperă ruinele unei vaste așezări preistorice. Zona a fost scanată și de specialiștii de la Universitatea Erlangen din Nurneberg care au bănuit că locul este bogat în vestigii datând de mai bine de 6 milenii.
Descoperirea de la Neamț este cu atât mai rară cu cât situl a scăpat nealterat până acum, în ciuda războaielor care au trecut prin această zona și a lucrărilor agricole.
O altă descoperire de excepție a fost făcută într-o pădure din Prahova unde un cãutãtor de comori a gãsit un tezaur din 35 de monede de aur și câteva podoabe bizantine. Comoara, unică în țarã, va fi inclusă în patrimoniul cultural național, iar cel care l-a descoperit va fi recompensat.
Bucureșteanul care a realizat descoperirea va fi recompensat de statul român,el urmând să primească pânã la 45 la sutã din valoarea comorii. Potrivit experților, fiecare monedã, în funcție de starea de degradare, valoreazã pe piața actuală între 300 și 700 de euro.
sursa: stiri.tvr.ro
Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.