Descoperire EPOCALA la Urlati: Poate cea mai mica statueta descoperita in Europa

15 iunie 2022  |  14:15  |  👁 471 Vizualizari


MUZEUL DE ISTORIE ȘI ARHEOLOGIE PRAHOVA A ANUNȚAT CHIAR ACUM:
În timpul cercetărilor arheologice desfășurate pe șantierul arheologic de la Urlați, arhg. dr. Alin Frînculeasa a descoperit astăzi, 15 iunie 2022, o statuetă antropomorfă datată în anii 4350 – 4250 î. Hr., ce a aparținut culturii Gumelnița, din epoca Eneolitică.

Este aceasta, în mod cert, o descoperire fantastică! Avem de a face cu un obiect de artă unicat!

Evenimnetul amintește, însă, de un altul, care de asemenea a uluit lume arheologilor și a… artiștilor plastici:

Specialiştii sibieni din cadrul Muzeului Naţional Brukenthal au găsit pe şantierul autostrăzii Sibiu-Nădlac, în anul 2012, cea mai veche aşezare neolitică din România, schelete umane şi piese ceramice vechi de peste 8.000 de ani.

Potrivit directorului Muzeului Naţional Brukenthal din Sibiu,  reputatul cercetător Sabin Adrian Luca, săpăturile în situl arheologic de la Cristian, de pe şantierul viitoarei autostrăzi Sibiu-Nădlac, au durat cinci luni, iar la ele au luat parte 7 specialişti şi 60 de muncitori.

Potrivit acestuia, la Cristian au fost descoperite 60 de vase şi aproximativ 18.000 de fragmente ceramice din care, după restaurare, vor mai fi obţinute alte aproximativ 50 de vase.

Printe obiectele descoperite se numără şi o mască din ceramică dar şi un vas cu două guri, despre care specialiştii sibieni susţin că sunt cele mai vechi de acest tip descoperite în Europa.

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.