Departamentul Justiţiei din SUA acţionează în judecată Google, acuzând monopol pe piaţă

21 octombrie 2020  |  12:55  |  👁 369 Vizualizari


Departamentul american al Justiţiei a anunţat lansarea unei acţiuni judiciare împotriva companiei Google, acuzată de menţinerea monopolului asupra căutărilor şi publicităţii online.

Procesul, intentat la o instanţă federală din Washington (Districtul Columbia), este rezultatul unei investigaţii lansate acum câţiva ani privind concentrarea puterii economice de către compania online Google.

Departamentul american al Justiţiei acuză Google, companie deţinută de grupul online Alphabet, că a obţinut contracte exclusiviste cu producători de smartphone-uri pentru instalarea automată a sistemului de operare Android. Google este acuzată de menţinerea monopolului asupra căutărilor online şi asupra căutărilor de publicitate online.

„Aceste contracte au permis companiei Google să menţină monopolul, obstrucţionând competiţia şi inovaţiile”, subliniază Departamentul Justiţiei, conform publicaţiei The Hill.

Potrivit estimărilor, Google are un control de 80%-90% asupra căutărilor online, obţinând astfel venituri anuale de zeci de miliarde de dolari. Comisia Federală pentru Comerţ (FTC) a investigat în trecut dacă Google a abuzat de poziţia dominantă pe piaţă, dar a decis în 2013 să nu lanseze niciun proces. Însă Departamentul federal al Justiţiei a decis intentarea unui proces, iar 11 procurori ai statelor, toţi republicani, s-au alăturat acţiunii judiciare.

Procesul ar putea dura câţiva ani, generând dispute puternice cu firmele de tehnologie informaţională din Silicon Valley.

Într-o primă reacţie, Google a transmis că actele de acuzare sunt „profund viciate”. „Oamenii utilizează Google pentru că aşa decid, nu pentru că sunt forţaţi sau pentru că nu găsesc alternative”, a transmis un purtător de cuvânt al Google.

sursa: stiri.tvr.ro

Distribuie:

Ne puteti gasi si pe Facebook!

Dati-ne un LIKE si fiti la curent cu ultimele articole.